2016, anul în care Donald Trump a fost ales președinte

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump Campaigns In Chicago
Foto: Gulliver/GettyImages

2016 s-a dovedit a fi anul evenimentelor neașteptate la nivel politic pe plan extern. La mijlocul anului, toată lumea era surprinsă de rezultatul referendumului din Marea Britanie. Adevăratul şoc a venit însa în noiembrie. În Statele Unite, un miliardar considerat de o parte a mediei şi publicului, un misogin, rasist şi xenofob devenea liderul celei mai puternice democraţii. Hulit sau apreciat pentru discursurile radicale, Donald Trump a răsturnat politica mondială, odată cu victoria din alegerile prezidenţiale. A câştigat detaşat voturile electorilor, cele care contează de fapt în alegerile americane şi a învins-o astfel pe Hillary Clinton. Asta, deși democrata a avut cu aproape trei milioane de voturi populare mai mult. Aşa a ajuns Donald Trump cel de-al 45-lea preşedinte american.

„E momentul ca America să-şi vindece rănile dezbinării. Trebuie să ne înţelegem. Tuturor republicanilor, democraţilor şi independenţilor din această seară le spun că e momentul să venim laolaltă ca un popor unit”, afirma Donald Trump, preşedintele ales al Statelor Unite, potrivit Digi24.

Pe 9 noiembrie, după aflarea rezultatelor, a avut un discurs diferit de cele din campania electorală.

Donald J. Trump cere o interdicţie totală şi completă pentru musulmanii care vor să intre în Statele Unite, până în momentul în care reprezentanţii ţării noastre vor putea să îşi dea seama ce naiba se întâmplă”, Donald Trump.

În primul său interviu televizat, preşedintele ales Trump a încercat să se distanţeze de candidatul Trump. Şi-a nuanţat unele promisiuni, inclusiv cele legate de ridicarea unui zid la graniţa cu Mexicul.

Sunt şi idei la care Trump nu renunţă. Îşi doreşte să rămână în istorie drept preşedintele care a încheiat pacea între palestinieni şi israelieni. L-a criticat pe Barack Obama pentru trimiterea de militari în teatrele de operaţiuni şi a spus că vrea să reducă numărul lor. Vrea să se concentreze, în schimb, pe distrugerea grupării Stat Islamic.

Vom pune capăt cursei de răsturnare a regimurilor străine despre care nu ştim nimic. Oameni buni, trebuie să oprim acest ciclu de intervenţii şi haos”, afirma Donald Trump.

La finalul primei întâlniri pe care a avut-o la Casa Albă cu Barack Obama, preşedintele ales a mai îndulcit tonul.

Nu ne-am mai întâlnit până acum, îl respect enorm. Am discutat multe situaţii diferite, unele minunate, altele mai dificile. Abia aştept să lucrez cu preşedintele pe viitor”, spune Donald Trump.

Victoria lui Trump a reprezentat al cincilea caz din istorie când preşedintele american este ales prin votul electorilor, nu prin cel popular. Magnatul imobiliar a obţinut cu aproape trei milioane de voturi mai puţin decât Hillary Clinton, iar frustrarea americanilor s-a manifestat în stradă, în zeci de oraşe.

La fel de criticată este şi noua sa echipă. Primul de pe listă, Steve Bannon, cel mai controversat nume din staff-ul lui Trump. Consilierul principal al preşedintelui ales e cunoscut pentru viziunea de extremă dreapta. Este adeptul mişcării de supremaţie a albilor, iar potrivit jurnaliştilor, are vederi homofobe şi antisemite.

Bannon a creat pe Internet un mediu propice pentru mişcarea de supremaţie a albilor, iar pericolul este ca acum acest mediu să se regăsească şi la Casa Albă”, spune Richard Cohen, analist politic.

Ginerele viitorului preşedinte este un alt nume controversat la Washington. Trump şi-l doreşte pe Jared Kushner consilierul său de taină, chiar dacă acesta nu are niciun fel de experienţă. Compensează, însă, prin influenţa enormă pe care o are pe lângă socrul său şi prin ambiţia nemăsurată.

„Jared este un investitor imobiliar de mare succes, dar cred că, de fapt, îi place mai mult politica”, spune Donald Trump, candidat la preşedinţia Statelor Unite.

Contestat de mulţi, lui Trump nu i se poate nega, totuşi, rolul uriaş pe care-l joacă pe scena politică. Nu-i de mirare, aşadar, că revista Time l-a desemnat personalitatea anului 2016.

„E greu să demonstrezi că există cineva care să fi avut o influenţă mai mare decât Donald Trump asupra evenimentelor de anul acesta”, declara Nancy Gibb, redactor-şef al revistei Time.

„Ştiţi, eu nu i-am avut pe Boyonce, pe Jay-Z, pe Bruce Springsteen ca să adune mulţimi. M-am avut doar pe mine. Şi ideile pe care oamenii au vrut să le audă”, adauga Donald Trump.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri