Alegeri în SUA | Eșecurile Administrației Obama

Data actualizării: Data publicării:
Barack Obama
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Dispute care au paralizat politica ţării, tensiuni rasiale, conflictele din Siria şi Libia. Acestea sunt câteva dintre aspectele negative ale moştenirii lui Barack Obama. Cu toate că lista succeselor celui de-al 44-lea preşedinte al Statelor Unite este una cu care nu pot concura prea mulţi preşedinţi, există şi eşecuri notabile, ce au consecinţe pe care istoria nu le va uita. Toate aceste nereuşite sunt motivul pentru care unii dintre adepţii mişcării „Yes, we can", promovată de preşedinte, sunt acum dezamăgiţi.

Barack Obama nu a promis niciodată o revoluţie a ideilor sau schimbări radicale. Dar oamenii asta au aşteptat de la el.

„Sunt o coală albă pe care oameni cu viziuni politice foarte diferite îşi trec propriile păreri. Prin urmare, e inevitabil că îi voi dezamăgi pe unii dintre ei, dacă nu chiar pe toţi”, spunea Barack Obama în 2006.

Când a devenit preşedinte, Barack Obama a promis un alt fel de politică, una care mergea dincolo de certurile dintre cele două mari partide. Ironia face ca, la finalul celor două mandate, America pe care Barack Obama o lasă moşternire să fie mai dezbinată ca niciodată în ultimele decenii.

„Este unul dintre puţinele regrete ale preşedinţiei mele - faptul că ranchiuna şi neîncrederea dintre partide s-au agravat, în loc să se amelioreze”, a mărturisit președintele în ianuarie 2016.

Trebuie spus, însă, că, pentru republicani, lupta împotriva Administraţiei Obama a fost un obiectiv asumat încă de la început.

„Prioritatea noastră politică, în următorii doi ani, e să-l împiedicăm pe preşedintele Obama să aibă un al doilea mandat”, declara fostul lider al republicanilor din Senat, Mitch McConnell, în 2010.

Dezbinarea din politică s-a extins şi la nivelul societăţii. Când americanii au ales primul lor preşedinte de culoare, mulţi dintre ai au sperat că această premieră va duce ţara într-o eră post-rasială. Aveau să-şi dea seama că a fost o iluzie.

Controlul armelor, misiune imposibilă în SUA

De departe, însă, unul dintre cele mai mari eşecuri ale Administraţiei Obama se referă la faptul că nu a reuşit să facă reforma în domeniul controlului armelor pe care a promis-o. Cifrele avansate de presa americană arată că, în acest moment, în Statele Unite sunt mai multe arme decât locuitori.

Peste 12.000 de oameni au murit în incidente armate care au avut loc în Statele Unite de la începutul anului şi până acum. Peste 3.000 de copii şi adolescenţi au fost ucişi sau răniţi. Şi tot de la începutul lui 2016, au avut loc peste 310 atacuri armate în masă. Sunt statistici fără pereche în lume, în faţa cărora preşedintele american a părut neputincios.

„Ţara trebuie să facă o analiză internă asupra a ceea ce se întâmplă. A devenit un lucru obişnuit, iar din punctul de vedere al unui părinte, asta mă înspăimântă”, spunea Barack Obama pe 10 iunie 2014.

Eşecul închiderii închisorii de la Guantanamo şi politica externă a Statelor Unite, mai ales în ceea ce priveşte Siria şi intervenţia dezastruoasă din Libia, sunt alte motive pentru care cel de-al 44-lea preşedinte al Statelor Unite este criticat.

„Cred că istoricii vor porni de la ideea sinceră că lumea este într-o formă mult mai proastă acum decât atunci când am a moştenit-o. Cred că Barack Obama va fi văzut, în mare parte, drept un preşedinte care a încercat să facă prea puţin, mai ales în Orientul Mijlociu”, a spus președintele Consiliului pentru Relații Externe, Richard Haas.

Dar chiar şi cu aceste dezamăgiri în spate, Barack Obama tot are parte, la final de mandat, de o rată de susţinere în sondaje cum numai Bill Clinton şi Dwight Eisenhower au avut în acest punct al mandatelor lor. Președintele american beneficiază de încrederea a 55% dintre locuitorii țării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri