Alegeri prezidentiale în SUA | Miza „Colorado”

Data publicării:
Early Voting Continues In North Carolina
Getty Images

Alegerile prezidențiale din Statele Unite stau sub semnul unor calcule extrem de complicate. Sunt în centrul atenției, acum pe ultima sută de metri a campaniei electorale, așa-numitele „swing states”, adică toate acele state unde sondajele arată o diferență atât de mică între cei doi candidați, încât este imposibil de anticipat care dintre ei va câștiga. Într-unul dintre aceste state este și Alexandra Albu, reporter Digi24, unul dintre cei 24 de ziariști din întreaga lume invitați de Centrul Internațional pentru Jurnaliști să urmărească și să relateze despre lupta pentru Casa Albă.

„Colorado este considerat unul dintre statele care ar putea să influențeze decisiv scrutinul din 8 noiembrie. Și asta pentru că opțiunea alegătorilor de aici este greu de anticipat. Spre deosebire de California și Texas, unde se votează în mod tradițional cu democrații, respectiv cu republicanii, alegătorii din Colorado și-au schimbat opțiunea la aproape fiecare scrutin”, relatează Alexandra Albu, jurnalist Digi24.

Deocamdată, Hillary Clinton conduce în sondajele din Colordao, dar diferența este prea mică și de aceea cursa spre Casa Albă rămâne deschisă. Nu este însă singurul factor care complică lupta electorală în acest stat.

„Pentru prima dată anul acesta, în Colorado se poate vota prin corespondență. Asta înseamnă că toți cei înscriși în registrul electoral primesc buletinul de vot acasă, prin poștă. Îl pot returna la fel sau pot merge la secțiile de votare să îl depună personal în ziua alegerilor. Donald Trump sugerează însă că această metodă, folosită doar în alte două state americane, este o variantă ușoară de a frauda alegerile”, relatează Alexandra Albu, jurnalist Digi24.

Și chiar credeți că voturile sunt numărate corect? Eu sunt mai sceptic”, spune Donald Trump, candidatul republican la președinția SUA.

Nu este prima dată când Donald Trump pune la îndoială corectitudinea procesului electoral din cea mai mare democrație a lumii. Iar discursul poate zdruncina încrederea alegătorilor.

Direct vizat de comentariile lui Donald Trump, responsabilul cu organizarea alegerilor din Colorado, și el membru al Partidului Republican, a explicat pentru Digi24 de ce nu ar trebui să existe motive de îngrijoare.

Procedurile noastre din Colorado sunt printre cele mai bune de oriunde din ţară. Astfel, un candidat care este în cursă electorală la nivel naţional nu poate fi la curent cu toate măsurile de protecţie pe care un anumit stat le are pentru a asigura precizia acestor procese”, spune Wayne Williams, secretar de Stat în Colorado.

„Și Hillary Clinton, și Donald Trump știu cât de valoros este votul alegătorilor din Colorado. Așa că se luptă din răsputeri să îl obțină. Republicanul a fost chiar zilele trecute, aici, la un miting electoral, în timp ce Hillary Clinton plănuiește să o trimită pe fiica ei Chelsea într-un turneu fulger în ultimele zile ale campaniei electorale”, relatează Alexandra Albu, jurnalist Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri