ALEGERI ÎN SUA | Promisiunile candidaţilor în politica externă

Data actualizării: Data publicării:
Hillary Clinton And Donald Trump Face Off In First Presidential Debate At Hofstra University
Foto: Gulliver/GettyImages

Politica externă a viitorului preşedinte american preocupă multă lume. Dacă ajunge la Casa Albă, democrata Hillary Clinton va continua direcţiile trasate de Barack Obama: implicare în coaliţia internaţională împotriva terorismului şi întărirea flancului estic al NATO, pentru descurajarea Rusiei. Un magnat-preşedinte ar schimba serios datele problemei: administraţia va întinde mâna Moscovei şi nu va mai primi refugiaţi din Siria. Cel puţin acesta este tabloul care reiese din declaraţiile făcute în campanie.

Donald Trump spune că relaţia cu Vladimir Putin trebuie neapărat îmbunătăţită, în timp ce Hillary Clinton vrea noi sancţiuni la adresa Rusiei şi întărirea capacităţii de apărare antirachetă din Europa de Est, cu referire la scutul amplasat în România.

Donald Trump, candidatul republican: „Din câte îmi dau seama, Putin nu are niciun respect pentru această persoană.”

Hillary Clinton, candidatul democrat: „Fiindcă ar vrea o marionetă pe post de preşedinte SUA şi e clar...”

Donald Trump, candidatul republican: „Tu eşti marioneta.”

Hillary Clinton, candidatul democrat: „Nu recunoşti că ruşii au atacat cibernetic Statele Unite, că ai încurajat spionajul împotriva poporului nostru, că îi iei apărarea lui Putin, adopţi lista lui de dorinţe.”

La începutul campaniei, Donald Trump a criticat NATO pentru că nu-şi face treaba. S-a răzgândit repede, după ce tabăra democrată şi mulţi experţi au spus că republicanul e un pericol pentru securitatea naţională.

Donald Trump, candidatul republican: „Vom colabora foarte strâns cu misiunea NATO. Am spus altădată că NATO e învechită pentru că nu reuşeşte să contracareze cum trebuie terorismul.”

Hillary Clinton, candidatul democrat: „În campanie, Donald Trump s-a pierdut cu firea la cea mai mică provocare. Când presa i-a pus întrebări incomode. Să ni-l imaginăm în Biroul Oval în faţa unei crize reale. Imaginaţi-vă că el ne va băga într-un război deoarece cineva l-a deranjat.”

Pe ultima sută de metri, candidatul republican a pus artileria grea pe rivala sa democrată, pe care o acuză că va provoca al treilea Război Mondial din cauza abordării greşite din Siria şi Irak.

Donald Trump, candidatul republican: „Ea (Hillary Clinton – n.r.) nu are niciun plan pentru Siria. Ea ne va conduce spre al treilea război mondial. Ea nu ştie ce face. La fel ca în Libia, la fel ca tot ce a făcut până acum. Ar trebui să ne concentrăm pe ISIS, nu pe Siria. E incompetentă.”

Hillary Clinton, candidatul democrat: „Nu aş folosi trupe americane la sol în Siria. Ar fi o greşeală foarte mare. Nu cred că trupele americane ar trebui să fie la sol, pentru că ne-ar putea considera forţă de ocupaţie. Nu ar fi o strategie prea inteligentă.”

Donald Trump, candidatul republican: „Rezistenţa de la Mosul este mult mai mare pentru că ştiau de atac. De ce nu câştigă mai întâi şi apoi să vorbească? De ce trebuie să spună, cu trei luni înainte de atac, că vor ataca? Să le spuneţi experţilor militari să vină la mine să le explic eu.”

Stefania Vasiliu, reporter Digi24: „Cei doi candidaţi nu sunt de acord nici în privința migraţiei. Hillary Clinton propune creșterea numărului de refugiaţi sirieni de la 10.000 la 60.000. În schimb, Donald Trump vrea să nu mai fie primiți deloc refugiaţi și cere ca musulmanii să nu mai fie lăsaţi să intre în Statele Unite.”

Donald Trump, candidatul republican: „Administraţia Trump va suspenda imigraţia din regiunile predispuse la terorism şi va suspenda programul pentru refugiaţii sirieni. Nu ne vom asuma riscuri când vine vorba de siguranţa poporului american. Dacă voi fi ales preşedinte, îi voi ţine pe teroriştii islamişti radicali departe de ţara noastră.”

Hillary Clinton, candidatul democrat: „E un cadou pentru ISIS şi pentru terorişti, terorişti jidahişti violenţi. Nu suntem în război cu Islamul. Este o greşeală şi le facem jocul teroriştilor dacă ne comportăm ca şi cum am fi în război.

Ştefania Vasiliu, reporter Digi24: „Poate cea mai vizibilă diferenţă între candidaţi este în privinţa relaţiilor cu statul vecin, Mexic. Să ne uităm pe hartă. De-a lungul celor trei mii de kilometri de graniţă, Donald Trump propune construirea unui zid. Şi expulzarea din Statele Unite a tuturor mexicanilor fără acte în regulă. Hillary Clinton are alt plan: trecerea lor în legalitate.”

Donald Trump, candidatul republican: „Imigranţii vin ilegal, drogurile intră în valuri prin graniţele noastre. Nu avem ţară dacă nu avem graniţe. Hillary vrea amnistie şi graniţe deschise.”

Hillary Clinton, candidatul democrat: „Scoaterea la lumină a imigranţilor ilegali, introducerea lor în economia la vedere va fi un lucru bun fiindcă angajatorii nu-i vor mai putea exploata ca să scadă salariile americanilor. Donald ştie multe despre asta, a folosit imigranţi ilegali la construirea Tower Trump.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri