Ce s-a întâmplat cu afacerile lui Donald Trump

Data publicării:
Trump International Groundbreaking Ceremony
Foto: Gulliver/GettyImages

Americanii au votat un om din business. Dar oamenii din business spun că au votat un om din show business. Potrivit Wall Street Journal, dintre directorii celor mai mari 100 de companii din topul Fortune, niciunul nu a dat un ban pentru campania lui Trump. Donald Trump e respins de industria în care pretinde că are succes. În ciuda exagerărilor proprii, s-a ridicat cu bani de la tatăl său şi a intrat până acum de patru ori în insolvenţă. Talentul lui de lider e eclipsat de talentul de a face spectacol. Şi e un punct forte pentru marketing, dar nu şi pentru noul job de la Casa Albă.

Pentru Donald Trump, lumea afacerilor a fost planul B. Își dorea o carieră în industria filmului, scrie The Independent, voia să fie producător însă drumul său s-a împotmolit în facultate când s-a reorientat către studiile de business.

Pe noul drum a venit cu tot cu plăcerea de a fi în lumina reflectoarelor. Și-a cristalizat imaginea de om de afaceri la show-ul TV Ucenicul și a făcut din numele său un adevărat brand: hoteluri Trump, casinouri Trump, vodka Trump, cluburi de golf Trump, compania aeriană Trump. Toate au proiectat putere și talent în afaceri. Datele financiare arată însă o altă poveste.

Companiile sale s-au supraîndatorat, iar cei care i-au creditat proiectele grandioase de câteva ori nu și-au mai vazut banii înapoi. Insolvențele n-au fost mișcări șirete care să-l scape de responsabilități. Au fost greșeli pentru care a plătit - a pierdut acțiuni, iahturi și compania aeriană.

Acum, speranța e să nu facă politică la fel de bine cum a făcut afaceri. America are nevoie să-și scadă datoria națională și în niciun caz să nu se avânte în proiecte fanteziste.

Pragmatismul însă n-a fost nicicând punctul forte al lui Trump. Anul trecut, din cele 21 de fonduri în care a investit, 18 au avut pierderi foarte mari. S-a orientat către fondurile conduse de prietenii lui, le-a spus Trump celor de la Reuters.

Chiar și-n afacerea de bază, cea cu imobiliare, succesul său e foarte discutabil. În ultimii ani, maxim trei hoteluri ale sale au ajuns în top 150 cele mai bune hoteluri din Statele Unite. Ritz Carlton, Four Seasons și Saint Regis îl depășesc cu mult. Hotelurile lui nu sunt la fel de spectaculoase precum ar indica logo-ul aurit de la intrare. Și, deși până acum nu a reușit să aibă un avantaj competitiv în fața Four Seasons, promite că va avea în fața Chinei.

Economiștii au calculat că, dacă s-ar fi ținut departe de afaceri și ar fi investit moștenirea de la tatăl său pe bursă, ar fi făcut mai mulți bani. Alții au ajuns chiar la concluzia că ar fi fost mai profitabil să-i țină în bancă și să câștige din dobânda compusă.

Nu se poate ști sigur fiindcă averea lui Trump e învăluită în mister. Chiar el a spus că-și evaluează bunurile pe baza psihologiei și a propriilor sentimente.

Transparența nu e punctul forte al unui miliardar prins că s-a folosit de portițe legislative pentru a scăpa de unele taxe. Intrigile însă îi colorează portretul.

L-au ajutat relațiile tatălui pentru a se ridica în afaceri, dar acum critică cercurile închise ale puterii corporatiste. Critică și firmele americane care își mută fabricile în țările sărace, deși multe din produsele care îi poartă numele sunt făcute în China și Africa.

Numele său e cel mai de preț activ al imperiului Trump. Nu e producător, nu e dezvoltator, nu e inovator și, totuși, nu se poate spune că Trump nu se pricepe la bani. Marele său talent stă însă în auto-promovare și marketing. Știe să vândă o poveste de succes. A făcut-o în afaceri, acum o face și în politică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri