Incidente în a treia noapte de proteste anti-Trump

Data actualizării: Data publicării:
Protests Erupt Around Country Day After Donald Trump Elected President
Gulliver/GettyImages

Mii de americani au ieşit din nou în stradă, după mai multe zile de proteste, care au început imediat după anunţarea rezultatului acestui tur de scrutin. Protestatarii sunt nemulţumiţi de alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA. Au fost manifestaţii în Los Angeles, Portland, Atlanta şi în Miami. 

ACTUALIZARE 11:00  Un şofer nervos că manifestanţii anti-Trump au blocat o şosea, l-a împuşcat pe unul dintre demonstranţi. Forţele de ordine au folosit grenade fumigene pentru a-i împrăştia pe manifestanţi.

 

La Los Angeles, forţele de ordine au folosit grenade fumigene pentru a-i împrăştia pe protestatari.

Câteva sute de oameni s-au adunat în faţa Primăriei din Los Angeles pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de victoria lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale. La un moment dat, poliţiştii le-au cerut protestatarilor prin megafoane să părăsească zona, altfel riscă să fie arestaţi:

„Aceasta este o manifestaţie neautorizată. Deplasaţi-vă spre nord, spre Fort Avenue. Dacă nu vă supuneţi, riscaţi folosirea forţei, inclusiv cu substanţe iritante şi echipamente tactice”.

Câţiva dintre protestatari au aruncat cu pietre, au existat şi câteva îmbrânceli şi insulte la adresa poliţiştilor. Forţele de ordine au folosit grenade fumigene pentru a elibera zona. Nu există deocamdată informaţii despre arestări sau răniţi. Proteste au avut loc şi ieri după-amiază, iar altele noi sunt anunţate în zilele următoare.

Protests Erupt Around Country Day After Donald Trump Elected President
Gulliver/Getty Images

Câteva sute de protestatari au mărşăluit prin centrul Atlantei, blocând circulaţia şi scandând sloganuri care denunţă jignirile aduse de Donald Trump femeilor şi imigranţilor.

La fel s-a întâmplat şi la Miami, unde protestatarii au avut pancarte pe care scria „Nu e preşedintele meu” şi „Debarcaţi-l pe Trump”.

La New York, în jur de 1.200 de persoane au cerut apărarea drepturilor şi libertăţilor, după alegerea lui Donald Trump.

„Donald Trump a spus că mexicanii sunt violatori şi asta m-a durut, fiindcă tatăl şi mama mea nu sunt violatori”, se plânge unul dintre manifestanți.

Sute de elevi de liceu din Minnesota, Colorado şi Utah au refuzat să meargă la ore vineri după-amiază, tot în semn de protest. La Minneapolis, 250 de elevi au părăsit clasele şi au mărşăluit paşnic spre centrul oraşului, cu pancarte anti-Trump.

Preşedintele în exerciţiu Barack Obama a făcut un nou apel la unitate, după protestele din ultimele zile:

„Adesea, campaniile expun dezacordurile din sânul naţiunii noastre, dar instinctul americanilor nu e să se izoleze în colţuri opuse, ci să găsească putere în crezurile noastre comune, să construiacă unitate din marea noastră diversitate, să contribuie la forţa şi unitatea noastră chiar şi când este greu”.

Pe de altă parte, Donald trump şi-a schimbat părerea de pe o zi pe alta în ceea ce priveşte protestele. „Apreciez pasiunea pentru ţara noastră de care dau dovadă grupurile mici de oameni care au protestat aseară. Toţi americanii se vor uni şi vor fi mândri”, a scris Donald Trump pe Twitter.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri