Alegeri cu suspans în SUA. Statele care ar putea înclina balanța

Data actualizării: Data publicării:
Hillary Clinton And Donald Trump Face Off In First Presidential Debate At Hofstra University
HEMPSTEAD, NY - SEPTEMBER 26: Democratic presidential nominee Hillary Clinton shakes hands with Republican presidential nominee Donald Trump during the Presidential Debate at Hofstra University on September 26, 2016 in Hempstead, New York. The first of four debates for the 2016 Election, three Presidential and one Vice Presidential, is moderated by NBC's Lester Holt. (Photo by Spencer Platt/Getty Images)

Cursa pentru Biroul Oval a devenit mult mai incertă în ultima săptămână de campanie. Dacă în urmă cu câteva săptămâni, Hillary Clinton avea chiar şi un avans de două cifre în sondajele la nivel naţional, lucrurile s-au schimbat radical în ultimele zile. Acum, candidata democrată fie are un avantaj care se încadrează în marja de eroare, fie este condusă de Donald Trump. Aşa-numitele „swing states”, adică state indecise, sunt mai nehotărâte ca oricând de-a lungul campaniei. Pe ultima sută de metri a campaniei pentru Casa Albă, candidaţii şi reprezentanţii lor străbat America luptând pentru fiecare vot.

În ultima săptămână de campanie, Donald Trump a făcut progrese semnificative.

A urcat în sondaje în 24 de state şi a pierdut sprijin în 11. La rândul său, Hillary Clinton a urcat în sondajele din 13 state şi a scăzut în 22.

Mai multe state indecise par să fi trecut de la candidatul democrat la cel republican. În Florida şi Carolina de Nord, cei doi candidaţi sunt la egalitate, iar în Michigan, avantajul lui Hillary Clinton a scăzut atât de mult, încât victoria ei nu mai este sigură. În Ohio şi Pennsylvania, lucrurile par mai clare, dar şi aici, diferenţa dintre cei doi candidaţi este în limitele marjelor de eroare.

state imprevizibile

Totuşi, mizele nu sunt aceleaşi pentru ambii candidaţi în toate statele. Donald Trump trebuie să câştige şi în Florida, şi în Carolina de Nord ca să aibă şanse să câştige alegerile, în timp ce Hillary Clinton poate câştiga chiar dacă pierde în ambele state.

Şi asta pentru că nu contează numărul propriu-zis de voturi, ci numărul de voturi pe care îl are fiecare stat în Colegiul Electorilor.

Dacă alegerile ar fi avut loc săptămâna aceasta, Hillary Clinton ar fi avut cu certitudine 256 de voturi din cele 270 necesare pentru a învinge, dar şi aici pierde teren, căci săptămâna trecută putea miza pe 278 de voturi sigure.

Mobilizare intensă pe final de campanie

Candidatul republican continuă atacurile la adresa lui Hillary Clinton. 

„S-a implicat în practici corupte la Departamentul de Stat, ca să se îmbogăţească, a minţit FBI şi poporul american de multe ori. E un oficial de rang înalt care a fost prins vânzându-şi funcţia, punând în pericol securitatea naţională şi punând la cale o uriaşă muşamalizare. Alegerea ei ar crea o criză constituţională fără precedent” a spus Donald Trump despre contracandidata sa.

De asemenea, soția lui Donald Trump, Melania, a transmis poporului american care vor fi prioritățile ei în calitate de Primă Doamnă. 

„Eu sunt imigrantă şi daţi-mi voie să vă spun că nimeni nu apreciază mai mult ca mine libertatea şi oportunităţile pe care le oferă America. Trebuie să găsim un mod mai constructiv să discutăm unii cu ceilalţi, chiar şi când nu suntem de acord, să ne respectăm unii pe ceilalţi. Trebuie să găsim un mod mai bun de a cinsti şi de a sprijini bunătatea înnăscută a copiilor noştri, mai ales pe reţelele de socializare. Va fi una dintre priorităţile mele dacă voi avea privilegiul de a deveni Primă Doamnă”, a adăugat Melania Trump.

Pe de altă parte, președintele Barack Obama încearcă să mobilizeze electoratul pentru a o vota pe Hillary Clinton. 

„A muncit din greu când a candidat împotriva mea. Mă epuiza. A muncit din greu când lucra pentru mine. A fost cu mine în camera de criză ca secretar de stat, dând argumente pentru operaţiunea de prindere a lui ben Laden, chiar dacă era riscantă. A făcut înconjurul lumii ca secretar de stat şi a obţinut respectul liderilor lumii”, a precizat Barack Obama despre Hillary Clinton.

Mai mult persoane publice, prin care și cântărețul Pharrell, s-au alăturat campaniei pentru candidata democrată. 

„Aceste alegeri sunt prea importante, n-am putut să stau pe margini şi să tac. Cum îndrăzneşte cineva să pună la îndoială capacitatea unei femei? Orice om de pe lumea asta a fost născut de o femeie. Femeile duc o povară atât de grea în fiecare zi, ne poartă în pântece nouă luni. Fără femei, specia noastră nu ar exista”, a spus Pharrell Williams.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri