Avioanele F-35 se mai ieftinesc

Data publicării:
Aerial refueling of F-35 Lightning II Joint Strike Fighters at Eglin AFB, Fla.

Unele critici ale lui Donald Trump dau şi rezultate. Reuters anunţă că Departamentul american al apărării a reuşit să obţină o reducere a preţului pentru avionul F-35, cel considerat de preşedintele ales ca fiind mult prea scump.

Lockheed Martin ar urma să livreze bucata la circa 100 de milioane de dolari, într-un contract de început în valoare de 9 miliarde de dolari, deci un lot de 90 de aparate.

După criticile lui Trump, oficialii apărării şi constructorii au început negocieri pentru a mai reduce costurile şi se pare că dau rezultate. Cel puţin parţial. Preţul de 100 de milioane este doar pentru ceea ce s-ar putea numi varianta de bază a avionului.

F-35 a fost dezvoltat cu mai multe opţiuni, ca la maşini. Cea de 100 de milioane este pentru Forţele aeriene şi va avea sistemul clasic de decolare şi aterizare, pe piste lungi.

Cele dezvoltate pentru Marină, pentru portavioane, sau pentru diviziile de puşcaşi marini vor fi mai scumpe. Vor avea opţiunile de decolare verticală sau pe pistă scurtă.

Pentagonul estimează că va cheltui în total 391 de miliarde de dolari pentru achiziţia şi dezvoltarea a 2.443 de avioane F-35. Ceea ce dă un preţ mediu de 160 de milioane de dolari pe bucată. Costurile au crescut spectaculos, de la prognozele iniţiale de 233 de miliarde de dolari.

F-35 va ajunge însă în dotarea mai multor forţe armate ale lumii, aliate ale statelor unite. Chiar şi de România se spunea că va ajunge în final la F-35, după ce se vor uza avioanele F-16 care abia vin acum. Şi inclusiv cu achiziţiile făcute de aliaţi F-35 va ajunge să fie un program cu un cost total de peste o mie de miliarde de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri