Bucătarul din spatele ştirilor false din SUA

Data publicării:
sua

O anchetă CNN scoate la iveală că patronul uneia dintre cele mai mari firme de catering din Rusia îşi investea profitul în distribuirea online de ştiri false în Statele Unite. Divizia de hackeri din Sankt Petersburg, faimoasă deja, avea un buget lunar de un milion de dolari.

Evgeni Prigozhin face parte din anturajul preşedintelui Vladimir Putin şi este deja pe lista de sancţiuni impuse de Statele Unite pentru că finanţa rebelii din estul Ucrainei. Dar acum, anchetatorii americani, citaţi de CNN, au descoperit că oligarhul investea de multă vreme într-o armată cibernetică.

Jim Sciutto, jurnalist CNN: „Evgeni Prigozhin a finanţat o fabrică rusească de troli care folosea reţelele de socializare pentru a distribui ştiri false în timpul campaniei electorale prezidenţiale din 2016 din Statele Unite.”

Agenţia de cercetare pe internet, denumire sub care se ascundea armata de dezinformare a Rusiei, avea sediul la Sankt Petersburg şi între timp ar fi fost închisă.

Jim Sciutto, jurnalist CNN: „Documentele arată că bugetul lunar pentru agenţia de cercetare pe internet era de circa un milion de dolari. Şi asta în 2013. Aceşti bani erau distribuiţi între departamentele agenţiei care aveau atât operaţiuni în limba rusă, cât şi operaţiuni pe reţelele de socializare în limba engleză.”

O altă anchetă jurnalistică, de data aceasta a unui ziar de investigaţii din Rusia, susţine că hackeri ruşi finanţau sub falsă identitate activişti din Statele Unite. 118 conturi sau grupuri de Facebook, Instagram sau Twitter, suspendate acum, ar fi avut legătură cu divizia de hackeri din Sankt Petersburg. Prin intermediul acestor persoane, organizaţii sau iniţiative fictive, ruşii au contactat cel puţin 100 de activişti americani şi au cheltuit, în decurs de doi ani, 80 de mii de dolari pentru organizarea unor proteste.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri