Cele 35 de cuvinte ale Jurământului Președintelui

Data publicării:
casa alba getty

35 de cuvinte. Atâtea are de rostit fiecare preşedinte al Statelor Unite, când depune jurmântul care consfinţeşte învestirea oficială în funcţie. 35 de cuvinte care trebuie rostite exact aşa cum au fost scrise, fără nici cea mai mică schimbare. Altminteri, jurământul trebuie repetat. E ceea ce i s-a întâmplat lui Barack Obama la primul mandat.

„Acesta este marele spectacol în care vedem cum funcţionează democraţia. O întreagă administraţie predă puterea următoarei administraţii. Şi acest lucru nu se întâmplă până când nu este rostit jurământul”, afirmă Douglas Brinkley, istoric american.

Jurământul cu care un preşedinte american îşi începe mandatul este scris în Constituţia Statelor Unite. Şi trebuie pronunţat cuvânt cu cuvânt. Altfel, nu are valoare. Barack Obama l-a repetat, pentru că a fost inversată ordinea în propoziţie a unui singur cuvânt.

„A doua zi, de dimineaţă, un oficial din cadrul Departamentului de Justiţie, pe numele lui David Baron, a sunat la Casa Albă şi a spus: „Ştiţi, ar trebui să facem asta din nou”. Şi astfel s-a reluat jurământul mai târziu, în ziua aceea. Aş spune că atmosfera de la Casa Albă nu era cea mai bună. Toată lumea era oarecum stânjenită de faptul că totul trebuia reluat”, spune Jeffrey Toobin, scriitor american.

Scenariul s-a repetat patru ani mai târziu, la cel de-al doilea mandat prezidenţial al lui Barack Obama. Atunci nu a fost vorba de o încurcare a cuvintelor, ci de faptul că ziua de 20 ianuarie, ziua învestirii, a picat într-o duminică. Când se întâmpla asta, preşedintele ales depune mai întâi jurământul în cadru privat, la Casa Albă, cu o zi înainte de ceremonia publică.

În 1789, George Washington a depus jurământul în Federal Hall, din New York. În prezent, ceremonia este organizată în faţa Capitoliului din Washington. George Washington a fost cel care, la finalul jurământului, a spus „Aşa să mă ajute Dumneazeu!”, cuvinte care nu fac parte din textul scris în Constituţie. Tot el a lansat tradiţia sărutării Bibliei şi la fel au făcut aproape toţi preşedinţii care i-au urmat, până la Dwight Eisenhower. El n-a mai sărutat Biblia, ci a spus o rugăciune la final. Şi, astfel, în 1953 tradiţia a fost întreruptă.

Ca o curiozitate, jurământul preşedinţilor americani este unul dintre cele mai scurte. Jurământul lui Hiprocrate, jurămintele de căsătorie şi chiar jurământul unui cercetaş au mai mult de 35 de cuvinte.

(Sursa: Digi24)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri