Drumul lui Donald Trump din Queens la Casa Albă

Data publicării:
Donald Trump Is Sworn In As 45th President Of The United States
WASHINGTON, DC - JANUARY 20: President-elect Donald J. Trump and first lady-elect Melania Trump depart St. John's Church on Inauguration Day on January 20, 2017 in Washington, DC. Donald J. Trump will become the 45th president of the United States today. (Photo by Chris Kleponis - Pool/Getty Images)

Donald Trump îşi trece azi în cartea de vizită cea mai importantă funcţie din lume, cea mai dorită, dar şi poate cea mai temută: aceea de preşedinte al Statelor Unite. Pentru cei care-l cunosc de-o viaţă, mutarea lui din Trump Tower în Biroul Oval al Casei Albe era doar o chestiune de timp şi de voinţă.

Donald Trump s-a născut pe 14 iunie 1946, într-o familie înstărită de imigranţi europeni. Nu i-a lipsit nimic, dar firea rebelă şi comportamentul problematic i-au bătătorit drumul spre şcoala militară. Nimeni nu-şi închipuia că va rezista stilului de viaţă cazon. Totuşi, tocmai regulile stricte l-au transformat într-un om tenace şi perseverent. A călcat pe urmele tatălui său şi a construit un imperiu imobiliar. Dar succesul în afaceri nu era suficient pentru ambiţiile lui Donald Trump. A intrat în industria divertismentului cu reality show-ul „Ucenicul”, care l-a făcut faimos în toată lumea. Magnatul avea acum toate atuurile pentru a cocheta şi cu politica.

Când s-a hotărât să-şi facă publică dorinţa, Donald Trump se învârtea deja în cercurile înalte ale politicii americane. Nu lipsea nici de la dineurile de la Casa Albă, unde nu o dată a fost ţinta glumelor. Dar cine râde la urmă râde mai bine.

„Vă anunţ oficial că voi candida la funcţia de preşedinte al Statelor Unite. Vom face ţara aceasta măreaţă din nou”, anunța Donald Trump în 16 iunie 2015.

Din momentul în care şi-a anunţat candidatura, Donald Trump a afişat o atitudine de învingător, fără să-i pese de criticile rivalilor politici, care nu-i dădeau nicio şansă. A venit cu un discurs ieşit complet din tiparele unui aspirant la preşedinţie. A creat un mecanism perfect de promovare, cu declaraţii scandaloase care îl propulsau direct la ştiri.

Am cei mai loiali alegători. Aţi mai văzut asta până acum? Pot să ies pe 5th Avenue şi să împuşc pe cineva şi nu voi pierde niciun alegător. Este incredibil!”, spunea Donald Trump.

Scandalurile s-au ţinut lanţ în campania electorală. Aproape fiecare apariţie a lui Donald Trump stârnea o controversă.

Donald J. Trump cere o interdicţie completă şi totală de intrare în SUA a musulmanilor, până când reprezentanţii ţării noastre îşi pot da seama ce naiba se întâmplă!„ și „Voi construi un mare, mare zid la graniţa noastră sudică, iar Mexicul va plăti pentru acest zid” sunt doar două din declarațiile controversate ale lui Donald Trump.

Cu o lună înaintea alegerilor, miliardarul a fost acuzat de hărţuire sexuală, odată cu publicarea unei înregistrări explicite.

Sunt automat atras de femei frumoase, încep să le sărut. E ca un magnet. Şi când eşti vedetă, te lasă. Poţi să faci orice”, spunea el în înregistrări.

În ciuda acestor controverse, care ar fi îngropat multe cariere politice, pe 8 noiembrie 2016, zeci de milioane de americani au decis să încredinţeze soarta ţării, pentru următorii patru ani, acestui om.

În urmă cu puţin timp am primit un telefon de la Hillary Clinton. Ne-a felicitat pe toţi, pe noi toţi, pentru victoria noastră”, anunța Trump în 9 noiembrie 2016.

Donald Trump primise votul din cele mai multe state, Hillary Clinton - cele mai multe voturi individuale. Realitatea a fost greu acceptată, iar rezultatul a reuşit să pună sub semnul întrebării peste 200 de ani democraţie americană.

Când s-au liniștit protestele, au apărut alte motive de îngrijorare. Cum ar fi, de exemplu, acuzațiile dintr-un raport al serviciilor de informații, care făceau referire la atacuri cibernetice prin care Rusia ar fi influenţat campania electorală din Statele Unite. Scopul ar fi fost să-l ajute pe Donald Trump să câștige.

„Cred că Rusia a fost în spatele atacurilor cibernetice, dar cred că suntem de asemenea atacaţi de alte state şi de alţi oameni. Nu ar trebui să facă asta, nu o va mai face. Rusia va avea mai mult respect pentru ţara noastră cât timp eu o voi conduce decât atunci când alţii au făcut-o”, a spus Donald Trump.

Şi totuşi, popularitatea lui Donald Trump pare să fi fost meteorică, dacă luăm în considerare cel mai recent sondaj Gallup. Cu doar câteva zile înaintea învestiturii, republicanul avea cea mai mică rată de susţinere a unui preşedinte ales. 44% dintre americani erau de acord cu modul în care a gestionat perioada de tranziţie, aproape la jumătate faţă de aceeaşi perioadă din 2009, când Barack Obama se pregătea pentru Casa Albă. Mai mult, Donald Trump devine preşedinte cu o cotă de popularitate net inferioară decât cea a lui Barack Obama, după opt ani de mandat.

Cotă de popularitate:

4-8 ianuarie 2017

Donald Trump - popularitate 44%

9-11 ianuarie 2009

Barack Obama - popularitate 83%

15-16 ianuarie 2001

George W. Bush - popularitate 61%>

Sursa: Gallup

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri