Era Obama | Bilanțul președintelui american după opt ani la Casa Albă

Data publicării:
Fostul președinte al SUA Barack Obama.
Fostul președinte al SUA Barack Obama. FOTO: Getty Images

Încheierea celui de-al doilea mandat al celui de-al 44-lea preşedinte al Statelor Unite, şi plecarea lui Barack Obama de la Casa Albă este întâmpinată cu regrete de milioane de americani, precum şi de oameni din întreaga lume. Barack Obama lasă în urmă reforme majore, precum cea a sistemului de asigurări medicale, supranumită Obamacare, succese majore, precum redresarea economiei americane în urma crizei economice şi crearea unui număr-record de locuri de muncă. Există însă şi neîmpliniri, precum amânarea, şi în cele din urmă ne-realizarea unei reforme în domeniul controlului armelor.

Este o moştenire plină de semnificaţii şi cu efecte semnificative în economia şi societatea americană. Cu toate suişurile şi coborâşurile celor opt ani petrecuţi la Casa Albă, Barack Obama se bucură de o rată de susţinere de invidiat acum. Moştenirea erei Obama are toate şansele să influenţeze politica americană mult timp după ce Barack Obama îi va ceda Biroul Oval lui Donald Trump, spun analiștii. 

Primul președinte de culoare al SUA

Barack Obama rămâne în istorie drept primul preşedinte de culoare al unei Americi marcate de moştenirea sclavagismului şi discriminării rasiale. Departe de orice prejudecăţi, el s-a dovedit însă a fi unul dintre cei mai mari reformatori pe care i-a avut Casa Albă.

„Cred că în clasamentul meu cu preşedinţii importanţi din istoria modernă a SUA, i-aş avea pe Franklin Delano Roosevelt, pe Lyndon Johnson, Obama şi abia apoi pe Reagan”, a spus Paul Krugman, economist, laureat al Premiului Nobel.

Barack Obama a moştenit o ţară care se lupta cu cea mai gravă criză economică de la Marea Recesiune a anilor '30. A reuşit să o scoată din impas, iar acesta este unul dintre pilonii moştenirii sale.

„În acest moment, Statele Unite au cea mai puternică şi rezistentă economie din lume. Trăim cel mai mare val din istorie de creare de noi locuri de muncă în sectorul privat”, a spus Barack Obama.

Reforma sistemului de sănătate: Obamacare

Reforma sistemului de sănătate este o altă bilă albă. Un succes important care-i poartă, de altfel, şi numele: Obamacare.

„ Legea pe care o semnez va declanşa reforme pentru care au luptat generaţii întregi de americani”, declara președintele american la momentul semnării actului normativ.

Datorită Obamacare, americanii au putut obţine mai ieftin o asigurare de sănătate, aşa că numărul celor care au asigurare a crescut cu 20 de milioane. Pentru preşedinte, este cea mai frumoasă amintire din cei opt ani de mandat.

Adversarii săi, califică însă Obamacare drept cel mai mare dezastru pe care l-a trăit ţara. Nu-i de mirare, aşadar, că republicanii au declanşat deja procedura de eliminare a programului. Problema noii administraţii va fi că trebuie să înlocuiască cu ceva viabil.

Alte succese istorice: legalizarea mariajelor gay şi acordurile pentru combaterea încălzirii globale. Reluarea relaţiilor dintre Statele Unite şi Cuba şi acordul nuclear cu Iranul sunt încă două reuşite. Prima a însemnat pentru americani eliminarea unui potenţial focar de conflict chiar în coasta Statelor Unite, în timp ce acordul iranian reprezintă în primul rând eliminarea unei ameninţări nucleare.

Eșecurile Administrației Obama

Există, însă şi unele puncte slabe. Deşi în 2008 promitea un alt fel de politică, Barack Obama lasă moştenire o Americă dezbinată.

„Este unul dintre puţinele regrete ale preşedinţiei mele: faptul că ranchiuna şi neîncrederea dintre partide s-au agravat, în loc să se amelioreze”, a explicat Barack Obama.

Când americanii au ales primul lor preşedinte de culoare, mulţi au sperat că această premieră va duce în sfârşit cea mai puternică ţară de pe glob în era post-rasială. Aveau să-şi dea seama că a fost o iluzie, iar amploarea clivajului s-a văzut cel mai clar la alegerile prezidenţiale.

Probabil cel mai mare eşec este, însă, nerealizarea unei reforme în domeniul controlului armelor. Potrivit statisticilor, în acest moment, în Statele Unite sunt mai multe arme decât locuitori.

Peste 12.000 de oameni au murit în incidente armate care au avut loc în primele zece luni din 2016, iar peste trei mii de copii şi adolescenţi au fost ucişi sau răniţi, statistici fără pereche în lume.

„Ţara trebuie să facă o analiză internă asupra a ceea ce se întâmplă. A devenit un lucru obişnuit, iar din punctul de vedere al unui părinte, asta mă înspăimântă”, a spus Obama.

Eşecul închiderii închisorii de la Guantanamo şi politica externă a Statelor Unite, mai ales în ceea ce priveşte Siria şi intervenţia dezastruoasă din Libia, sunt alte motive pentru care este criticat cel de-al 44-lea preşedinte al Statelor Unite.

„Cred că istoricii vor porni de la ideea sinceră că lumea este într-o formă mult mai proastă acum decât atunci când am moştenit-o. Cred că Barack Obama va fi văzut, în mare parte, drept un preşedinte care a încercat să facă prea puţin, mai ales în Orientul Mijlociu”, a explicat analistul Richard Haas.

Dar chiar şi cu aceste dezamăgiri în spate, Barack Obama tot are parte, la final de mandat, de o rată de susţinere în sondaje cum numai Bill Clinton şi Dwight Eisenhower au mai avut în toată istoria Statelor Unite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri