Gestul lui Donald Trump care poate enerva China

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump Campaigns In Chicago
Foto: Gulliver/Getty Images

Donald Trump poate provoca un un scandal de proporţii cu China, unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai statelor Unite, la nici o lună după ce a câştigat alegerile.

Magnatul ales preşedinte a vorbit la telefon cu preşedintele Taiwanului, o mişcare care dă peste cap patru decenii de politică americană faţă de China.

Donald Trump a spus că a fost sunat pentru a fi felicitat. Dar este pentru prima oară după 1979 când un preşedinte ales sau un preşedinte în exerciţiu ia legătura cu liderul de la Taipei.

Pentru a nu strica relaţiile cu China comunistă, Statele Unite nu recunosc independenţa Taiwanului, dar întreţin legături militare şi economice.

Regimul de la Beijing consideră insula drept o provincie rebelă. Oficialii chinezi au contactat deja Casa Albă, dar administraţia Obama nu a comentat până acum incidentul diplomatic.

Donald Trump a spus în repetate rânduri despre China că este o mare ameninţare la adresa Statelor Unite.

Cum se apără Donald Trump

Donald Trump le-a răspuns pe rețeaua de socializare Twitter celor care îl critică pentru că a vorbit la telefon cu președintele Taiwanului, sfidând cutuma diplomatică de aproape 40 de ani de la Casa Albă.

Președintele ales a vrut să clarifice, mai întâi, cui i-a aparținut inițiativa de a purta această discuție. „Președintele Taiwanului m-a sunat pe mine pentru a îmi transmite felicitări pentru victorie. Mulțumesc!” a fost primul mesaj transmis de Trump pe acest subiect.

Ceva mai târziu, Trump a revenit cu un nou mesaj: „E interesant că Statele Unite vând anual Taiwanului echipamente militare de miliarde de dolari, dar eu nu ar fi trebuit să accept un apel telefonic de felicitare”.

Donald Trump a mai discutat vineri cu președintele filipinez, cu liderul afgan și cu cel din Singapore.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri