Liber la rom și trabucuri cubaneze

Data actualizării: Data publicării:
rom si havane

Administraţia Obama a eliminat restricţiile pentru rom și trabucuri din Cuba, dacă celebrele produse cubaneze sunt introduse în ţară pentru consumul propriu. Este însă doar una dintre măsurile decretate vineri prin care americanii mai slăbesc blocada comercială impusă Cubei acum mai bine de jumătate de secol.

Celebre în toată lumea, romul şi trabucurile cubaneze puteau fi importate cu restricții în Statele Unite. Americanii care se întorceau de pe insulă trebuiau să se limiteze la produse în valoare de cel mult o sută de dolari, în condiţiile în care atât costă o sticlă de rom de bună calitate. De acum înainte se vor aplica aceleaşi norme valabile pentru celelalte ţări, adică cel mult o sută de trabucuri şi mai multe sticle de alcool câtă vreme sunt pentru consumul personal.

Este o oportunitate. Nu cred că odată cu ridicarea restricţiilor oamenii vor năvăli în Cuba să cumpere rom şi trabucuri. Dacă o să iau totuşi acasă nişte trabucuri? Da. Poate 50, dar sigur nu 500 sau 5.000”, spune un turist american.

Cubanezii vor avea în sfârșit de câştigat în urma eliminării acestor restricţii. Mai multe produse vândute înseamnă venituri mai mari, de ordinul a milioane de dolari, anticipează analiştii americani.

Să ajungem să vizităm şi să cunoaştem Statele Unite, asta ne dorim. Şi sperăm că piaţa din Statele Unite este generoasă, avem nevoie de ea”, spune un vânzător cubanez.

Și alte restricţii au fost eliminate de administraţia americană. Spre exemplu, medicamentele produse în Cuba vor putea fi comercializate în Statele Unite dacă îndeplinesc standardele. E un pas foarte important, având în vedere că oamenii de ştiinţă cubanezi susţin că au găsit un leac pentru cancerul pulmonar.

Procesul de normalizare a relaţiilor dintre Washington şi Cuba a început in 2014. Ultimele măsuri anunţate de preşedintele Barack Obama sunt menite, spun analiştii, să facă acest proces ireversibil înainte ca el să plece de la Casa Albă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri