Masacrul din Las Vegas. Mărturia unui student român: „Oamenii țipau, alergau disperați”

Data actualizării: Data publicării:
Reported Shooting At Mandalay Bay In Las Vegas

La această oră, în Las Vegas, sute de oameni stau la cozi, în faţa spitalelor, ca să doneze sânge pentru răniţii din masacrul de ieri. Steagurile au fost coborâte în bernă pe tot teritoriul Statelor Unite, iar preşedintele Donald Trump va ajunge la locul tragediei. Iar ancheta continuă. Autorităţile exclud vreo legătură între atacator şi o organizaţie teroristă, dar trebuie să afle de ce a comis acesta atacul. În camera de hotel şi în locuinţa bărbatului de 64 de ani a fost găsit un adevărat arsenal: 42 de arme, muniţie şi explozibili. Presa americană scrie şi că tatăl atacatorului a fost, în anii 60, pe lista FBI a celor mai căutaţi infractori, după ce a comis mai multe jafuri.

30.000 de oameni asistau la un concert country în centrul Las Vegasului, când asupra lor s-a abătut o ploaie de gloanţe. Printre răniţi şi un român de 23 de ani. Glonţul i-a străpuns ambii plămâni, a fost operat şi medicii au fost nevoiţi să îi scoată mare parte din plămânul drept. Familia lui este încrezătoare că acesta se va face bine.

Tânărul locuiește cu familia sa în statul Nevada şi lucrează la un hotel din oraşul aflat pe coasta de vest. Mama acestuia a postat pe contul său de Facebook o fotografie în care băiatul apare pe patul de spital și un mesaj prin care cere tuturor cunoscuților să se roage pentru fiul ei.

Un alt român cazat la un hotel a fost martor al scenelor cumplite:

Răzvan, student român aflat în programul "Work&Travel": „Oameni care ţipau, alergau disperaţi, nu ştiau ce se întâmplă. Am văzut oameni care veneau pe străzi foarte panicaţi, am încercat să interacţionez cu doi americani care mi-au spus să nu mergem în acea direcţie, încercaţi să staţi în camerele voastre, e cel mai bine pentru voi. După 20 de minute, tot oraşul era împânzit de poliţie, au început să vină trupe al FBI, am fost destul de panicaţi.”

Victimă: „A început să se tragă şi toată lumea a început să se lase jos. Eu am crezut că sunt artificii. A fost înspâimântător. Să fii înconjurat de mii de oameni şi să nu ştii cine trage în tine...”

Toni Mullen, asistent şefă University Medical Center: „Era haos. Paturile erau pline de oameni şi încă mai veneau. Dacă personalul a fost copleşit? Asta e meseria noastră, ne pregătim pentru asta.”

Martor: „Lumea a început să se lase jos în jurul meu. Atacatorul era în spatele nostru şi trăgea în jos în noi...”

Martor: „O mulţime de oameni a început să fugă în direcţia mea şi eu nu eram sigur ce se întâmplă, când aud că trage cineva. Mi-am luat chitara şi am luat-o la fugă.”

A durat ceva până când poliţia şi-a dat seama că atacatorul trăgea de la fereastra camerei unui hotel.

Atacatorul avea 64 de ani, nu avea antecedente penale şi nici nu era cunoscut pentru legături cu grupări islamiste.

Eric Paddock, fratele atacatorului: „A fost atât... Adică, nici nu pot inventa ceva. Practic, (n.r. - nu pot spune) nimic. Adică, ştiţi, ar fi putut să fie şi copiii mei la concert. Nu ştiu ce să spun. Fratele meu tocmai a ucis mai mult de 50 de oameni.”

Acesta este cel mai sângeros atac armat din istoria recentă a Stateor Unite. Drapele arborate în bernă pe tot teritoriul american, iar de la Casa Albă, preşedintele Donald Trump, Prima Doamnă, alături de vicepreşedintele Statelor Unite şi soţia acestuia au ţinut un moment de reculegere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri