Merkel, dezamăgită de America lui Trump

Data actualizării: Data publicării:
Angela Merkel Gives Statement Following Trump Election Victory
Foto: Gulliver/ Getty Images

Relaţiile dintre Germania şi Statele Unite se răcesc văzând cu ochii. La o zi după eşecul discuţiilor privind schimbările climatice, Angela Merkel a sugerat că ţara sa nu se mai poate baza pe America.

Perioada în care puteam conta total unii pe ceilalţi aproape s-a încheiat. Am trăit acest lucru în ultimele câteva zile", a declarat şefa guvernului de la Berlin.

Declarația este, desigur, o aluzie la summitul G7, la finalul căruia Donald Trump a refuzat să-şi ia vreun angajament în privinţa combaterii schimbărilor climatice.

Dezamăgită de rezultatul summit-ului, Angela Merkel a declarat că a venit timpul ca europenii să își ia soarta în propriile mâini. 

Noi, europenii, trebuie să ne luăm soarta în propriile mâini, trebuie să luptăm pentru soarta noastră. Desigur rămânând prieteni cu Statele Unite și Marea Britanie și buni vecini cu alte țări dacă se poate, inclusiv cu Rusia", a declarat Merkel la un miting electoral.

Summitul G7 s-a încheiat cu refuzul preşedintelui american de a-și lua vreun angajament în privinţa combaterii schimbărilor climatice spre nemulţumirea celorlalţi lideri prezenţi la reuniune. Omologii din celelalte şase ţări care sperau ca lupta cu încălzirea globală să fie un efort comun, conform Acordului de la Paris din 2015. 

Într-o postare pe Twitter, preşedintele american a anunţat că va lua săptămâna viitoare o decizie în privinţa acestui subiect.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri