Puterile și atribuțiile președintelui SUA

Data publicării:
<> on November 19, 2015 in Newton, Iowa.
<> on November 19, 2015 in Newton, Iowa.

Este considerat liderul lumii libere sau al celei mai puternice democraţii ai lumii. Este şeful celei mai puternice armate din lume şi a doua ca mărime de pe glob, totodată omul care poate apăsa butoanele unui imens arsenal nuclear. Sunt atribuţii care îi conferă puteri imense şi un prestigiu pe măsură. Adevărul este însă că preşedintele Statelor Unite ale Americii nu poate face chiar orice. Nici în materie de politică internă, nici în materie de politică externă. În plus, liderul de la Casa Albă trebuie să dea periodic raportul Congresulului despre starea naţiunii americane.

Preşedintele Statelor Unite reprezintă ceea ce numim puterea executivă. Nu este doar şeful statului, ci şi şeful guvernului. Este, în acelaşi timp, comandantul suprem al forţelor armate. Poate trimite trupe pentru a lua parte la operaţiuni militare peste hotare, dar nu poate declara de unul singur război altei ţări. Pentru o astfel de decizie, are nevoie de aprobarea Congresului.

În ceea ce-l priveşte pe Donald Trump, exercitarea atribuţiei de comandant suprem al forţelor armate ar putea să îi pună probleme. Un general l-a avertizat că, dacă va guverna precum vorbeşte, armata i-ar putea refuza acele ordine care încalcă legislaţia internaţională în materie de conflicte armate.

Ca şef al guvernului, preşedintele are libertatea de a-i numi pe membrii Cabinetului, şefii agenţiilor federale, judecătorii federali şi ambasadorii, însă toate desemnările pe care le face au nevoie de confirmarea Senatului. De asemenea, el este cel care negociază şi semnează tratatele internaţionale, care ulterior trebuie aprobate de Senat.

„Vom crea locuri de muncă. Am mai spus că voi fi cel mai mare creator de locuri de muncă pe care Dumnezeu l-a creat. Şi vorbesc serios. Voi lucra din greu pentru asta. Mai avem nevoie şi de multe alte lucruri, inclusiv un pic de noroc, dar cred că vom face o treabă bună. Sunt foarte mândru de ceea ce am făcut până acum”, a promis Donald Trump.

Preşedintele american este cel care pune în practică legile adoptate de Congres, dar îşi poate exercita şi dreptul de veto împotriva unor măsuri cu care nu este de acord. Aceste legi pot fi adoptate totuşi ulterior, însă numai cu două treimi din voturile exprimate în Senat şi în Camera Reprezentanţilor. Tot preşedintele are şi puterea de a emite decrete. Barack Obama s-a folosit din plin de acest avantaj, dar acum predarea de ştafetă de la Casa Albă va însemna, cel mai probabil, şi anularea multor decizii luate de el, tot prin decret prezidenţial, semnat de data aceasta de Donald Trump.

Unele dintre aceste decizii ar putea fi anulate chiar din prima zi de mandat a viitorului preşedinte.

„Vom începe cu anularea şi înlocuirea dezastrului cunoscut drept Obamacare. În prima zi, vom începe să ridicăm un zid impenetrabil, înalt, puternic, frumos la graniţa de sud. Administraţia Trump va pune capăt oribilului Acord de Parteneriat Transpacific. A negociat un acord dezastruos cu Iranul şi apoi am privit cum Iranul a ignorat condiţiile, înainte să se fi uscat cerneala. Iranului nu i se poate permite să aibă arme nucleare”, a declarat Donald Trump. .

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri