CIA: Donald Trump a fost ajutat de ruşi în campanie

Data actualizării: Data publicării:
tastatura, calculator, internet, posibil hacker

Acuzaţii extrem de grave ale serviciilor de informaţii americane. Donald Trump ar fi beneficiat de ajutorul Rusiei în campania electorală, se arată într-un raport al CIA. Existau deja speculaţii că Moscova ar fi încercat să influenţeze rezultatul alegerilor din 8 noiembrie. Raportul agenţiei vine să confirme acest scenariu.

 

Din raportul CIA reiese că hackeri ruşi cu legături solide în structura de conducere de la Moscova au comis atacuri cibernetice în urma cărora au obţinut informaţii private din cadrul campaniei lui Hillary Clinton. Aceleaşi informaţii au apărut apoi pe internet.

CIA spune acum că ruşii au furnizat informaţiile către WikiLeaks. Înainte existau doar speculaţii. Şi au făcut acest lucru pentru că WikiLeaks a publicat aceste informaţii şi a influenţat în mod negativ unul dintre candidaţii la alegeri”, spune Michael McFaul, fost ambasador SUA în Rusia.

Ipoteza iniţială a fost că atacurile cibernetice aveau ca scop denigrarea sistemului electoral american şi stârnirea unui val de neîncredere în rândul alegătorilor. Acum, CIA consideră că de fapt scopul a fost acela de a-l ajuta pe Donald Trump să câştige alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie.

Echipa republicanului contestă veridicitatea raportului, o atitudine despre care analiştii spun că bagă în corzi relaţia dintre preşedintele ales şi serviciile de informaţii. Mai mult, membri importanţi ai Partidului Republican sunt de altă părere.

Nu am nici cea mai mică îndoială că au fost sparte serverele Partidului Democrat şi adresa de e-mail a lui John Podesta şi că de vină sunt ruşii. Fiecare politician republican trebuie să înţeleagă că aici nu e vorba doar despre Partidul Democrat, ci despre toată ţara”, a spus Lindsey Graham, senator republican.

Purtătorul de cuvânt al președinţiei ruse a declarat în schimb că nu există dovezi care să incrimineze Moscova şi acuză serviciile de informaţii americane că vor să strice imaginea Rusiei în ochii viitorului preşedinte al Statelor Unite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri