Reacția Casei Albe după acuzațiile că Trump ar fi dezvăluit informații secrete Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
As Default Deadline Nears, Congress Continues Debate Debt Ceiling Plan
Foto: Gulliver/ Getty Images

Casa Albă a publicat o declarație de 44 de cuvinte a secretarului de stat Rex Tillerson în replică la acuzațiile că președintele Donald Trump ar fi dezvăluit informații strict secrete Rusiei în timpul întâlnirii cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov. Însă, oficialii Departamentului de Stat nu aveau nicio idee despre publicarea și au aflat doar după ce a apărut la CNN, potrivit primelor informații. 

As Default Deadline Nears, Congress Continues Debate Debt Ceiling Plan
Foto: Gulliver/ Getty Images

Reprezentanţii Departamentului de Stat au publicat abia 20 de minute mai târziu declaraţia de 44 de cuvinte a lui Tillerson, prin care acesta din urmă a încercat să submineze importanţa dezvăluirilor din Washington Post, relatează CNN, citat de News.ro.

„O gamă largă de subiecte au fost discutate în timpul întâlnirii dintre preşedintele Trump şi ministrul de Externe Lavrov, inclusiv eforturile comune şi ameninţările legate de combaterea terorismului. S-a discutat natura acelor ameninţări specifice, dar nu şi sursele, metodele sau operaţiunile militare”, se arată în declaraţia lui Tillerson.

Washington Post a dezvăluit în cursul nopţii că preşedintele Donald Trump s-a lăudat cu informaţii clasificate în întâlnirea cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi ambasadorul rus Serghei Kisliak, oferind acestora detalii care ar putea să expună sursa informaţiilor şi modul în care au fost colectate o serie de date despre ISIS.

Informaţiile dezvăluite de Trump în întâlnirea cu Lavrov şi Kisliak se referă la un complot al organizației teroriste Stat Islamic.

Ameninţarea era legată de folosirea laptopurilor în avioane. Un aliat apropiat, care-şi păzeşte atent secretele, a furnizat această informaţie, considerată atât de sensibilă încât oficialii americani nu au împărtăşit-o larg în cadrul guvernului SUA.

Divulgarea ei de către Trump nu pare însă că a fost ilegală, întrucât preşedintele are puterea de a dezvălui aproape orice informaţie strict secretă de la Casa Albă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri