Șeful trupelor NATO din Afganistan: Trebuie să distrugem ISIS, dar și corupția

Data publicării:
general sua

Trupele NATO din Afganistan, inclusiv militarii români, luptă cu peste 20 de organizaţii teroriste, printre care şi ISIS. John Nicholson, unul dintre cei mai influenţi generali americani şi comandantul trupelor NATO din Afganistan, a vizitat astăzi România şi a acordat un interviu în exclusivitate postului nostru de televiziune. Oficialul militar spune că pe lângă lupta cu talibanii şi alte grupări teroriste, forţele internaţionale trebuie să gestioneze şi lupta anticorupţie din această ţară.

Generalul John Nicholson coordonează în Afganistan peste 13.000 de militari. Printre ei sunt şi 600 de români. Viitorul ţării în care de-a lungul timpului şi-au găsit refugiu multe organizaţii teroriste, inclusiv liderul Al Qaeda Osama bin Laden, este în continuare ameninţat, spune oficialul.

John Nicholson: Avem 20 de grupări teroriste diferite care acţionează în aceste două ţări (Afganistan şi Pakistan, n.r.). Prezenţa noastră acolo, prin coaliţia antiteroristă şi misiunea NATO de antrenament, ne dă posibilitatea să menţinem presiunea pe aceste grupări şi să evităm atacuri acasă. Ne concentrăm eforturile pentru a-i ajuta pe afgani să lupte cu teroriştii, dar aceste grupări au finanţare externă şi sprijin.

Organizaţia teroristă Stat Islamic s-a extins în mai multe regiuni ale Afganistanului. De curând, trupele conduse de generalul John Nicholson au ucis un important lider terorist.

John Nicholson: A fost liderul Al Qaeda pentru estul Afganistanului şi conducea operaţiuni externe pentru Al Qaeda. Înlăturându-l de pe câmpul de luptă, cred că am redus posibilitatea unor atacuri externe din partea acestei organizaţii teroriste. Un alt grup împotriva căruia luptăm în Afganistan este ISIS. Obiectivul nostru este să distrugem ISIS în Afganistan anul acesta pentru ca luptătorii din Siria să ştie că nu găsesc refugiu în Afganistan.

Principala misiune a trupelor NATO este să antreneze armata afgană pentru a putea să-şi apere singură ţara. Nu doar terorismul este o problemă în această ţară, ci şi corupţia.

John Nicholson: Anul acestea au fost arestaţi şi trimişi în judecată mai mulţi oficiali de rang înalt, printre care şi importanţi ofiţeri din cadrul Armatei şi Poliţiei. Lupta împotriva corupţiei este foarte importantă.

Comandantul trupelor internaţionale din Afganistan s-a întânit cu şeful armatei române şi cu ministrul Apărării cărora le-a mulţumit pentru cei 15 ani de contribuţie românească în teatrul de război afgan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri