SUA investighează implicarea Rusiei în atacul chimic din Siria. Atacurile ar putea continua

Data actualizării: Data publicării:
United Nations Security Council Holds Emergency Meeting On Syria
Nikki Haley, ambasadoarea SUA la ONU FOTO: Gulliver/GettyImages

Statele Unite cercetează dacă Rusia a fost implicată sau nu în atacul cu arme chimice de la început săptămânii, care a dus la bombardamentul american din noaptea de joi spre vineri. Ambasadorul american la ONU a avertizat că ar putea avea loc alte raiduri similare, ceea ce a inflamat spiritele în Consiliul de Securitate al ONU. Rusia, la rândul său, a anunţat că îşi va întări sistemele de apărare antirachetă din Siria, ca urmare a atacului-surpriză întreprins de armata americană la ordinul președintelui Donald Trump.

Atacul american cu rachete de croazieră a provocat tensiuni la şedinţa Consiliului de Securitate al ONU.

Nikki Haley - ambasador al Statelor Unite la ONU: „Armata noastră a distrus aerodromul de unde a avut loc atacul chimic din această săptămână. Acţiunile noastre au fost justificate. Statele Unite au făcut un pas calculat. Suntem gata să facem mai multe. Însă, sperăm că acest lucru nu va fi necesar”.

Vladimir Safronkov – adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU: „Agresiunea din partea Statelor Unite a facilitat întărirea terorismului. Atacul a fost efectuat asupra infrastructurii siriene şi a forţelor sale aeriene, adică asupra celor care, în toţi aceşti ani, au luptat împotriva terorismului”.

Bashar Jaafari - ambasador al Siriei la ONU: „Statele Unite au încercat să justifice atacul cu pretexte false, cu argumente fabricate, susţinând că armata siriană a folosit arme chimice în Khan Shaykhun, fără dovezi cu ce s-a întâmplat cu adevărat, fără a identifica cine a fost responsabil”.

După ce a anunţat că suspendă coordonarea cu Statele Unite pe cerul Siriei, Rusia a spus că îşi va întări apărarea antirachetă. Asta deşi, cum au spus chiar oficialii ruşi, sistemele existente, tip S-300, ar fi putut opri rachetele de croazieră americane.

Este un sistem foarte mobil, a fost adus în Siria toamna trecută şi ruşii au spus atunci că poate opri orice ar intra în ţară, inclusiv rachete de croazieră. Teoretic, dacă sistemul ar fi fost activat şi dacă toate radarele ar fi fost pornite, ar fi putut opune rezistenţă rachetelor de croazieră. Dar nu s-a întâmplat aşa ceva. Se pare că ruşii au stat deoparte şi au lăsat rachetele în pace, deşi aveau un sistem care ar fi putut face ceva”, a explicat Tom Foreman, jurnalist CNN.

Ordinul pentru bombardarea Siriei l-a făcut antipatic pe Donald Trump în ochii unui grup mare de votanţi - aceia care susţin extrema-dreaptă şi despre care se spune că i-au adus victoria. Mulţi dintre ei au spus că se simt trădaţi că preşedintele pe care l-au ales a implicat Statele Unite în războiul sirian, deşi în timpul campaniei a spus că nu va face aşa ceva.

În schimb, magnatul republican a atras simpatia unor foşti adversari, dar şi pe a opoziţiei siriene, care i-a şi dat un nume de luptător, în semn de respect: „Abu Ivanka al-Amreeki”, adică „Tatăl Ivankăi, Americanul”, relatează BBC.

Cred că Donald Trump a devenit acum pe deplin preşedintele SUA. Este un moment important. Preşedintele Trump şi-a dat seama că preşedintele SUA trebuie să acţioneze astfel încât normele internaţionale să fie respectate”, a comentat Fareed Zakaria, realizator CNN.

„Nu putem să vorbim despre protejarea copiilor sirieni, apoi să le închidem graniţa în faţă”, a arătat și Hillary Clinton, fosta rivală democrată a lui Donald Trump la Casa Albă.

59 de rachete de croazieră Tomahawk au lovit în noaptea de joi spre vineri baza siriană de unde, potrivit Statelor Unite, a fost lansat atacul chimic de marţi, soldat cu peste 100 de morţi. A fost prima acţiune militară directă a SUA împotriva regimului Assad.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri