„Era Trump” . Al 45-lea președinte al SUA a depus jurământul

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump Is Sworn In As 45th President Of The United States
WASHINGTON, DC - JANUARY 20: (L-R) U.S. President Donald Trump takes the oath of office as his wife Melania Trump holds the bible and his son Barron Trump looks on, on the West Front of the U.S. Capitol on January 20, 2017 in Washington, DC. In today's inauguration ceremony Donald J. Trump becomes the 45th president of the United States. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)

Noul preşedinte american, Donald Trump, a ajuns la Casa Albă. Este etapa finală a ceremoniilor de învestire a noului lider american. Un lider care a vorbit despre America Unită, în discursul rostit imediat după depunerea jurământului, dar care e extrem de contestat. Instalarea lui în funcţia de preşedinte a fost întâmpinată cu proteste deosebit de violente. Sute de tineri au vandalizat magazine, s-au bătut cu poliţia şi au aprins baricade, chiar în apropiere de traseul parcus de noul preşedinte către Casa Albă. În America începe Era Trump.

O zi încărcată de emoţie şi semnificaţii pentru Statele Unite. A fost ultima zi ca preşedinte a lui Barack Obama, după opt ani de mandat, şi prima pentru Donald Trump în fruntea cele mai mari democraţii a lumii. Totul a început cu o rugăciune la o biserică din Washington şi a continuat apoi la Casa Albă. Pentru cea din urmă dată, Barack şi Michelle Obama au ieşit pe treptele reşedinţei prezidenţiale, pentru a-şi întâmpina succesorii.

În somptuosul salon albastru al Casei Albe, Barack Obama şi Donald Trump au făcut ultimele schimburi de păreri înainte ca rolurile să se inverseze. Au pornit, apoi, împreună spre Capitoliu - o altă etapă a transferului de putere de la o administraţie la alta.

Vicepreşedintele Mike Pence a fost cel care a depus primul jurământul, a urmat apoi momentul culminant al zilei. În faţa naţiunii, Donald Trump şi-a asumat responsabilitatea pentru soarta ţării în următorii patru ani.

„Eu, Donald John Trump, jur solemn să îndeplinesc cu bună credinţă funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi să fac tot ce îmi stă în putinţă să păstrez, să protejez şi să apăr Constituţia Statelor Unite. Aşa să-mi ajute Dumnezeu”, a fost jurământul rostit de noul șef de stat.

În primul său discurs de preşedinte, Donald Trump a atacat politicile fostelor administraţii de la Casa Albă. A avut totuşi un moment de recunoştinţă faţă de cel căruia tocmai îi luase locul.

Îi suntem recunoscători preşedintelui Obama şi Primei Doamne, Michelle Obama, pentru ajutorul preţios acordat în această perioadă de tranziţie. Au fost magnifici! Multumesc!”, a spus el.

Noul preşedinte american s-a retras apoi cu întreg alaiul în clădirea Congresului. Mai întâi şi-a luat rămas bun de la predecesorul său. Apoi a semnat documentul prin care viitorii membri ai cabinetului său au fost nominalizaţi oficial pentru funcţiile lor.

A urmat drumul până la Casa Albă și o paradă la care au participat mii de oameni.

Donald Trump a spus că, oficial, prima lui zi de muncă va fi abia luni. Până atunci vor continua ceremoniile dedicate învestirii sale.

 

ACTUALIZARE: Manifestațiile anti-Trump continuă la Washington. Circa 100 de persoane care protestau au fost înconjurate de poliție, astfel încât să nu poată mărșălui, informează trimisul special al Digi24 în SUA, Cristina Cileacu.

Jurământul: Eu, Donald Trump, jur solemn să îndeplinesc cu bună credinţă funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi să fac tot ce îmi stă în putinţă să păstrez, să protejez şi să apăr Constituţia Statelor Unite. Aşa să-mi ajute Dumnezeu”.

ACTUALIZARE. Vicepreședintele Mike Pence a depus jurământul.

ACTUALIZARE. Donald Trump și Barack Obama au ajuns la Capitoliu.

ACTUALIZARE: Străzile din Washington sunt pline de oameni dornici să ajungă la ceremonia de învestire a lui Donald Trump, relatează trimisul special al Digi24 în SUA, Cristina Cileacu.

ACTUALIZARE: La scurt timp după izbucnirea violențelor, familiile Obama și Trump au părăsit Casa Albă și se îndreaptă spre Capitoliu, pentru a asista la depunerea jurământului de către cel de-al 45-lea președinte al SUA.

Acolo au ajuns deja Hillary și Bill Clinton.  

ACTUALIZARE: Câteva sute de protestatari anti-Trump, în mare majoritate tineri cu feţele acoperite de cagule sau fulare, au provocat violenţe. Sunt înarmaţi cu bare de metal şi au spart vitrinele mai multor magazine şi localuri. Forţele de ordine au intervenit în forţă ca să-i împiedice să ajungă în zona în care au loc evenimentele prilejuite de preluarea mandatului de preşedinte de către Donald Trump.

Inauguration Ceremony of Donald Trump
FOTO: Gulliver/Getty Images

ACTUALIZARE: Donald și Melania Trump au ajuns la Casa Albă, unde au fost întâmpinați de Barack și Michelle Obama. 

ACTUALIZARE: Festivităţile de învestire a noului preşedinte american au început aseară la Washington, cu un concert în onoarea lui Donald Trump. Familia i-a fost alături la evenimentul de la Lincoln Memorial, care s-a încheiat cu un uriaş foc de artificii. Tot ieri, Donald Trump a depus o coroană de flori la mormântul soldatului necunoscut şi a luat prânzul cu membrii cabinetului său, cărora le-a lăudat inteligenţa.

Câteva mii de susţinători ai lui Donald Trump s-au adunat la Lincoln Memorial pentru concertul de bun-venit în onoarea celui care va conduce America. Actorul Jon Voight a dat startul evenimentului cu un discurs acid.

„Am asistat la 18 luni foarte dificile pentru preşedintele ales. Am asistat la un tir de propagandă care ne-a lăsat fără suflare, întrebându-ne dacă Dumnezeu poate anula toate minciunile urâte care s-au spus despre domnul Trump, a cărui unică dorinţă a fost să facă America măreaţă din nou”, a spus actorul Jon Voight.

Donald Trump şi-a făcut apariţia coborând pe scările Lincoln Memorial, ţinându-şi de mână soţia. Tot timpul concertului a stat împreună cu restul familiei, în spatele unui panou de sticlă antiglonţ.

„Vom unifica ţara. Toţi ştiţi sloganul nostru, jumătate purtaţi şapca din campanie: "Să facem America măreaţă din nou!" Vom face America măreaţă din nou pentru toţi oamenii din ţară”, a spus Donald Trump.

Un foc de artificii a încheiat concertul, la care au cântat solistul de country Toby Keith, Lee Greenwood şi Three Doors Down.

De la Lincoln Memorial, familia Trump a mers la un dineu cu cei care au făcut donaţii pentru campania sa. Printre mulţumiri şi promisiuni, viitorul preşedinte a făcut şi câteva glume despre condiţiile meteo de la ceremonia de învestitură.

„S-ar putea să plouă sau nu. Nu mă interesează, nu contează. Adevărul este că, dacă va turna cu găleata, nu mă supăr, fiindcă oamenii se vor convinge că ăsta e părul meu adevărat. Asta e bine”, a glumit președintele-ales al SUA.

A avut şi un prânz festiv cu mai mulţi membri ai administraţiei sale, pe care i-a lăudat în stilul său inconfundabil.

„Avem foarte mulţi oameni inteligenţi. Vă spun ceva: din câte ştim, avem de departe cel mai mare IQ al oricărui cabinet de până acum!”, a afirmat Donald Trump.

Preşedintele ales îşi petrece noaptea la Blair House, reşedinţa destinată oaspeţilor de marcă, peste drum de Casa Albă.

Ziua învestirii președintelui-ales al SUA va începe cu o slujbă religioasă la Biserica St-John din apropiere de Casa Albă. Apoi, preşedintele şi soţia sa vor merge la Casa Albă, pentru un ceai în compania familiei Obama. De acolo, vor pleca împreuna spre Capitoliu, unde Donald Trump depune jurământul de preşedinte şi susţine discursul inaugural. Urmează un dejun la Capitoliu, cu membrii Congresului şi parada inaugurală de-a lungul Pennsylvania Avenue.


 

„Vom avea o participare uriaşă. Mi s-a spus că numărul participanţilor va fi astronomic”, a spus Donald Trump, preşedintele ales al SUA.

Iar Donald Trump nu exagerează. Învestirea noului preşedinte american va fi un spectacol total, pentru care autorităţile din Washington, D.C. s-au pregătit timp de cinci luni. Cifrele vorbesc de la sine: 900.000 de oameni vor asista la ceremonie, paza va fi asigurată de 28.000 de membri ai forţelor de ordine, iar costurile se apropie de 200 de milioane de dolari.

Vom fi mai pregătiţi ca niciodată pentru această învestire”, spune Peter Newsham, şeful poliţiei din Washington DC.

(Ceremonia, n.red.) are loc într-un moment încărcat de o simbolistică aparte. Preşedintele ales devine preşedinte cu drepturi depline în faţa Congresului ales de popor şi, în plus, există ceremonia depunerii jurământului, în prezenţa preşedintelui Curţii Supreme”, spune Richard Silver, ataşat de presă al ambasadei SUA în România.

Înainte de învestire, Donald Trump se va întâlni la Casa Albă cu Barack Obama, după care cei doi vor merge împreună la sediul Congresului. Aici, Trump va depune jurământul şi va susţine discursul inaugural.

În primul rând, voi mulţumi tututor, tuturor preşedinţilor, inclusiv preşedintelui Obama şi lui Michelle, care au fost extrem de drăguţi”, a spus Donald Trump.

Se anunţă o zi extrem de solicitantă pentru forţele de ordine din Washington, D.C. Nu mai puţin de un sfert de milion de oameni vor protesta, în 20 de manifestaţii separate, faţă de învestirea lui Donald Trump. Susţinătorii lui nu sunt însă impresionaţi.

Ziua învestirii se va încheia cu tradiţionala paradă de pe Pennsylvania Avenue, care porneşte de la Capitoliu şi se încheie la Casa Albă. Iar seara, noul cuplu prezidenţial este aşteptat la cel puţin trei recepţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri