Uraganul Matthew | 19 morţi în SUA

Data actualizării: Data publicării:
Hurricane Matthew Bears Down On Atlantic Coast
JACKSONVILLE BEACH, FL - OCTOBER 07: Large waves caused by Hurricane Matthew pound the Jacksonville Pier and was damaged by the storm, October 7, 2016 in Jacksonville Beach, Florida. Hurricane Matthew passed by offshore bringing heavy winds and flooding. (Photo by Mark Wilson/Getty Images)

Uraganul Matthew a făcut 19 victime în Florida, Georgia și Carolina de Nord. Furtuna a ajuns acum în Carolina de Sud şi, deşi nu mai are aceeaşi forţă, rămâne o ameninţare pentru cei care locuiesc pe coastă.

Florida Prepares As Hurricane Matthew Barrels Towards Atlantic Coast
FOTO: Getty Images

ACTUALIZARE 18.00. Bilanţul victimelor a ajuns la 19.


 

Vântul a suflat cu 120 de kilometri pe oră, iar valurile mari au măturat plajele şi au distrus construcţiile de pe ţărm. Zeci de oameni, captivi în maşinile luate de valuri, au fost salvaţi în ultimul moment.

Uraganul Matthew a ajuns la sol în apropiere de oraşul Charleston din Carolina de Sud. În calea furtunii a fost şi un portavion din Al Doilea Război Mondial - muzeu acum.

Furtuna a avansat în Carolina de Nord, dar s-a întors în larg. A continuat să plouă puternic, aşa că au fost şi inundaţii. Zeci de oameni au avut nevoie de ajutor pentru că rămăseseră blocaţi în maşinile luate de şuvoaiele uriaşe.

Deşi Matthew a scăzut în intensitate până la categoria 1, vântul a continuat că bată şi cu 120 de kilometri pe oră.

„Când vorbim de pagubele cauzate de vânt, ţinem cont şi de efectul de tunel. Vântul loveşte clădiri, case şi acoperişuri. Te dă jos. Abia pot să stau în picioare”, a relatat un reporter american.

Un bărbat, proprietar al unei pensiuni amenajate într-un fost far al Marinei Americane, la 50 de kilometri de ţărm, a filmat şi a postat apoi pe internet imagini cu uraganul.

Autorităţile încep să evalueze pagubele lăsate în urmă de furia urganului.

„Va dura ceva până când vom relua alimentarea cu energie electrică, pentru a verifica poduri, pentru a da la o parte resturile şi copacii dărâmaţi şi pentru a elibera şi repara drumurile”, a explicat Nathan Deal, guvernatorul statului Georgia.

Matthew va pierde din ce în ce mai mult din puteri în următoarele zile. Cu toate acestea, autorităţile americane le cer oamenilor să fie vigilenţi, pentru că greul nu a trecut - inundaţiile care vor urma pot fi destul de serioase.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri