Washington Post: Obama a știut din august 2016 că Putin a ordonat atacuri cibernetice

Data publicării:
obama si putin pete souza

CIA ar fi ştiut încă din august 2016 că Vladimir Putin a ordonat destabilizarea campaniei electorale din Statele Unite şi l-ar fi informat pe Barack Obama. În afara unor avertismente transmise Moscovei, Casa Albă nu a ripostat în niciun fel la momentul respectiv, cel puţin aceasta este concluzia unei anchete jurnalistice a publicaţiei Washington Post. Donald Trump, considerat beneficiarul influenţei ruse, sugerează că precedesorul său ar trebui să dea explicaţii pentru că nu a acţionat împotriva interferenţelor.

Suspiciunile în privinţa Rusiei au apărut în iulie 2016 când adresele de e-mail ale mai multor democraţi au fost piratate. O lună mai târziu, scrie Washington Post, preşedintele de la acea vreme, Barack Obama era informat că Vladimir Putin însuşi a ordonat o campanie de subminare a procesului electoral din Statele Unite.

Greg Miller, reporter Washington Post: Doar patru oficiali de la Casa Albă au avut dreptul să citească acest document. Este vorba despre preşedintele Barack Obama şi trei dintre consilierii săi. Se vorbeşte despre instrucţiunile transmise de Vladimir Putin serviciilor sale de informaţii şi potrivit cărora scopul acestei operaţiuni era discreditarea lui Hillary Clinton şi sprijinirea lui Donald Trump.

Abia în octombrie, administraţia de la Washington a acuzat public guvernul rus că se află în spatele unei campanii informatice menite să discrediteze alegerile. Deşi au fost trimise mai multe avertismente Moscovei, Barack Obama s-a temut să acţioneze, spun jurnaliştii americani.

Adam Entous, reporter Washington Post: Una era să fure mesaje compromiţătoare și era cu totul altceva să acceseze sistemul de vot şi să încerce să influenţeze direct rezultatul propriu-zis al alegerilor.

Abia la o lună şi jumătate după alegerile câştigate de Donald Trump, Barack Obama a ordonat expulzarea a 35 de spioni ruşi sub acoperire, a închis două oficii diplomatice ale Rusiei şi a impus sancţiuni economice.

Donald Trump, preşedintele SUA: Tocmai am aflat că Obama ştia despre Rusia cu mult timp înaintea alegerilor. Dacă avea informaţii, de ce n-a luat nicio măsură? Ar fi trebuit să acţioneze.

Donald Trump a negat orice sprijin din partea ruşilor în campania electorală şi a comparat ancheta care verifică legăturile anturajului său cu responsabili de la Moscova cu o vânătoare de vrăjitoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri