112 camioane cu şoferi români, sechestrate în Belgia

Data actualizării: Data publicării:
Israeli Farmers Blockade Gaza Strip Over Palestinian Rocket Attacks
Foto: Guliver/GettyImages

112 camioane slovace, cu şoferi români, au fost sechestrate în Belgia. De opt ani, români muncesc trei luni în Belgia, după care se întorc în ţară şi revin la muncă, fără să treacă vreodată prin Slovacia. Salariile şi cotizaţiile lor sunt plătite conform legilor de la Bratislava. Iar compania slovacă este o filială a unei firme belgiene.

Potrivit presei din Belgia, românii s-au plâns de condiţiile de muncă şi de viaţă. Cei care au fost găsiţi la sediul firmei au fost audiaţi de inspecţia muncii, iar sediul companiei a fost percheziţionat.

Toţi şoferii care se aflau în cursă au fost anunţaţi să nu mai vină la firmă. Anchetatorii vor să afle dacă firma belgiană practica dumpingul social, creând o concurenţă neloială pe piaţă.

În momentul în care oamenii au văzut că cineva este interesat de soarta lor, de sistemul de transport, în urma acestui control, efectiv - şoferii au izbucnit. Condiţiile de lucru nu sunt foarte bune acolo. Şoferul, timp de trei luni de zile, locuieşte doar în cabina camionului, acolo doarme, acolo îşi găteşte mâncarea”, spune Daniel Iacob, membru al sindicatului FNV.

În acel garaj sunt aproximativ 120-130 de locuri de parcare pentru camioane, iar pentru aceşti şoferi sunt disponibile doar două cabine de duş şi trei toalete. Camioanele nu sunt sigilate, datorită faptului că şoferii trebuie să doarmă undeva. În momentul de faţă, oamenii sunt în curtea companiei, aşteaptă de pe o zi pe alta să vadă ce se va întâmpla”, adaugă el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri