Alegeri în Franţa | Europa răsuflă uşurată

Data actualizării: Data publicării:
France v USA - International Friendly
Foto: Guliver / GettyImages

Europa răsuflă uşurată după anunțul primelor rezultate ale alegerilor din Franța. E starea de spirit care se regăseşte în mesajele venite din partea liderilor de pe continent.

Victoria lui Emmanuel Macron e o victorie pentru o Europă unită". Aşa a descris purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel rezultatul din această seară. Presa franceza spune ca Emmanuel Macron a vorbit la telefon în această seară cu Angela Merkel și i-a promis că va face foarte curând o vizită în Germania.

Victoria lui Emmanuel Macron sau, mai degrabă, înfrângerea lui Marine Le Pen a fost întâmpinată şi la Bruxelles cu bucurie. Şi nu e de mirare, dacă ne gândim că Marine Le Pen ar fi vrut să scoată Franţa din zona euro, eventual şi din Uniune.

Sunt bucuros că francezii au ales un viitor european", a transmis preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Felicitări au venit şi de la Casa Albă. Preşedintele Donald Trump a salutat şi el victoria lui Emmanuel Macron. Liderul american a spus, într-un mesaj publicat pe contul său de Twitter că-şi doreşte foarte mult să colaboreze cu preşedintele ales al Franţei. E un mesaj mai degrabă diplomatic. E lucru ştiut că, pe tot parcursul campaniei, Donald Trump a susţinut-o fără echivoc pe Marine Le Pen.

Votul din Franţa a fost urmărit cu mare atenţie şi la Bucureşti. Prima reacţie din România a venit de la premierul Sorin Grindeanu, care l-a felicitat pe Emmanuel Macron pentru victoria sa istorică.

E o victorie bună pentru Europa şi pentru România", a spus premierul român.

Şi preşedintele a avut o reacţie, în limba franceză chiar. Klaus Iohannis i-a transmis preşedintelui ales al Franţei că victoria lui e foarte importantă, atât pentru Franţa, cât şi pentru Europa.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri