Alegeri în Franța | Hollande, forțat să se retragă după un mandat

Data actualizării: Data publicării:
francois hollande

Au mai rămas câteva zile până la primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa. Scrutinul de duminică are o miză uriaşă pentru întreaga Europă. Ne uităm acum la un personaj care nu se va afla pe buletinul de vot. Preşedinţele în exerciţiu, Francois Hollande, nu candidează duminică. Pleacă de la Elysee drept unul dintre cei mai nepopulari preşedinţi din istoria recentă a Franţei. De ce au fost francezii atât de nemulţumiţi de el? Iată o analiză a mandatului său.

Vreau să fiu preşedintele care îi respectă pe francezi, care-i apreciază. Un preşedinte care nu vrea să fie preşedintele peste tot, şef peste tot şi, în realitate, responsabil de nimic. Eu, ca preşedinte al Republicii, voi face în aşa fel încât comportamentul meu să fie în fiecare clipă exemplar. Eu, ca preşedinte al Republicii, voi încerca să păstrez o perspectivă de ansamblu, astfel încât să stabilesc marile orientări, marile impulsuri. Am descris o preşedinţie normală, deşi nimic nu e normal atunci când eşti preşedintele Republicii”, spunea Francois Hollande în mai 2012.

A fost promisiunea lui Francois Hollande pentru ţară. Cinci ani mai târziu, lucrurile arată complet diferit. Francois Hollande pleacă de la Palatul Elysee cu o etichetă usturătoare: este cel mai nepopular preşedinte din istoria recentă a Franţei. A avut, la un moment dat, chiar şi 4% susţinere în sondaje! Din acest motiv, în decembrie 2016, a luat o decizie fără precedent în Franţa ultimelor şase decenii: nu mai candidează pentru al doilea mandat.

„Sunt, astăzi, conştient de riscurile reprezentate de un demers ca al meu, care nu ar reuni suficient sprijin în jurul său. De aceea am decis să nu mai candidez la alegerile prezidenţiale şi pentru reînnoirea mandatului meu”, a anunțat Francois Hollande în decembrie 2016.

Francois Hollande rămâne președintele care a legalizat căsătoriile gay și care a transformat Parisul în capitala luptei mondiale împotriva încălzirii globale.

Marea luptă a lui F. Hollande cu economia

Una dintre marile promisiuni ale lui Francois Hollande a fost că va rezolva problema şomajului. Ei bine, în ultimul trimestru din 2016 rata şomajului a scăzut, însă doar cu 0,1%. Este în continuare la 10%, adică printre cele mai mari din Uniunea Europeană. Mai mult: creşterea economică rămâne fragilă în Franţa, iar deficitul va reveni abia anul acesta în limitele de 3% impuse de Uniunea Europeană. Iar reforma codului muncii i-a scos în repetate rânduri pe francezi în stradă.

„Am în spatele meu un bilanţ şi îmi asum întreaga răspundere pentru el”, a spus Francoi Hollande în decembrie 2016.

Franţa lui Hollande, o ţară sub stare de urgenţă

Nimic nu a marcat, însă, preşedinţia lui Francois Hollande mai mult decât sângeroasele atentate teroriste care au vizat ţara în ultimii doi ani.

Charlie Hebdo şi celelalte atentate din regiunea Île-de-France; Bataclan, atacurile din Paris şi din Saint Denis; masacrul de pe esplanada din Nisa, care a avut loc chiar de Ziua Franţei. Au fost, de departe, cele mai grele încercări prin care a trecut Francois Hollande în calitate de preşedinte. De atunci, ţara este sub stare de urgenţă.

Francois Hollande spune că are un singur regret: că a propus retragerea cetăţeniei franceze în cazul persoanelor cu dublă naţionalitate care sunt condamnate pentru fapte de terorism. A fost o idee care s-a dovedit extrem de controversată, iar preşedintele a fost nevoit să dea înapoi.

Scandal conjugal la Élysée

Nici promisiunea unui comportament exemplar al preşedintelui nu a fost mereu respectată. Imaginile cu scuteristul Francois Hollande ieşind de la amanta sa, actriţa Julie Gayet, au făcut deliciul presei de scandal din Hexagon. Au dus şi la ruptura relaţiei pe care preşedintele o avea cu partenera lui de la acel moment, jurnalista Valérie Trierweiler. Ea s-a răzbunat cu o carte de dezvăluiri despre şeful statului. 

Acum, că a venit momentul să tragă linie, Francois Hollande se arată foarte îngrijorat de ceea ce urmează după el.

Franţa este o ţară ale cărei alegeri vor fi decisive pentru viitorul Europei, aş spune chiar pentru existenţa ei. Sunt european, profund european şi nu voi lăsa Europa să fie tulburată sau distrusă. Nu o voi lăsa pradă naţionalismului, graniţelor şi extremismului”, a promis președintele Franței.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri