Alegeri în Franța. Marine Le Pen, candidata care dă fiori Bruxelles-ului

Data publicării:
French Presidential Candidate Marine Le Pen Holds A Rally Meeting In Marseille
Foto: Gulver / GettyImages

Uniunea Europeană priveşte cu teamă către Franţa. Şi este îndreptăţită s-o facă, fiindcă liderul Frontului Naţional, Marine Le Pen, ar putea provoca al doilea mare şoc politic după Brexit. Extremista de dreapta are toate şansele să ajungă în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, iar dacă va câştiga scrutinul, continentul s-ar putea trezi în faţa unui coşmar. Le Pen a promis că va scoate Franţa din Uniunea Europeană şi că va lua măsuri dure împotriva imigranţilor. La acestea se adaugă şi prietenia pe care i-o poartă lui Vladimir Putin, motiv în plus pentru ca alegerile din Hexagon să fie urmărite cu deosebită atenţie în cancelariile europene dar şi din afara bătrânului continent.

Controversată, carismatică, incisivă. Existenţa i-a fost marcată de un incident produs în 1976, când avea doar opt ani. Tatăl său, Jean-Marie Le Pen, era pe atunci liderul Frontului Naţional, iar casa familiei a fost distrusă în explozia unei bombe.

De atunci, oamenilor a început să le fie teamă de familia Le Pen. Simpatia a fost înlocuită cu ostilitatea, iar Marine şi-a pierdut prietenii. Acest lucru, spun cunoscuţii, i-a marcat tinereţea şi a transformat-o în persoana de azi.

„Candidatura mea le dă francezilor un sens al direcţiei, e ca o piatră, e robustă. Candidatura mea are profunzime, dorinţă, determinare inepuizabilă”, a spus Marine Le Pen.

Și-a exclus tatăl din partid

Mulţi spun că fără această duritate, Marine nu ar fi putut împinge Frontul Naţional la performanţele de acum. A preluat partidul de la tatăl său în 2010, iar cinci ani mai târziu a făcut un lucru de neimaginat: şi-a dat afară din formaţiune propriul tată, din cauza unor declaraţii antisemite.

„Desigur, am făcut greşeli, am avut slăbiciuni... sunt doar un om, nu sunt perfect. Dar cred că am purtat lupta corectă”, a spus atunci Jean-Marie Le Pen, fondatorul Frontului Național.

Cei doi nu şi-au mai vorbit de doi ani, o încăpăţânare pentru care Marine este renumită. Acest lucru se vede şi în mesajul politic pe care-l transmite, neschimbat de-a lungul timpului.

Uniunea Europeană va muri pentru că popoarele nu o mai vor. În al doilea rând, asistăm la începutul sfârşitului globalizării sălbatice. Şi, în sfârşit, multiculturalismul a fost demascat ca având scopul de a distruge naţiunea şi de a înregimenta oamenii”, a declarat Marine Le Pen.

Marine Le Pen vrea controale la frontiere

Dizolvarea Uniunii Europene este doar unul dintre obiectivele sale. Asemenea lui Donald Trump în Statele Unite, vrea să-i redea Franţei măreţia pierdută. Îi acuză pe imigranţi că distrug bunăstarea şi stabilitatea ţării.

Marine Le Pen: Acum câţiva ani, femeile nu purtau burkini la plajă. Ştiu că mă aprobaţi, domnule Macron.

Emmanuel Macron: Nu, vă rog, doamnă Le Pen, sunteţi amabilă, dar...

Marine Le Pen: Dar asta aţi declarat, nu?

Emmanuel Macron: Nu-mi puneţi cuvinte în gură, nu am nevoie de ajutorul unui ventricol. Când am de spus ceva, o s-o fac singur.

Marine Le Pen: Aşadar, ce părere aveţi despre burkini, domnule Macron?

Emmanuel Macron: Am spus-o foarte clar, nu are nimic de-a face cu secularismul.

Pe lângă expulzarea imediată a migranţilor ilegali, Marine Le Pen vrea restabilirea controalelor la frontiere şi repatrierea producţiei de autovehicule Renault şi Peugeot Citroen, după modelul Trump.

„Suntem martorii dispariţiei unei lumi şi naşterii alteia. Alegerea domnului Trump la conducerea Statelor Unite i-a umilit şi mai mult pe partizanii neoliberalismului”, a declarat candidata la președinția Franței.

Nu imigraţiei, da patriotismului

Franţa pe primul loc"- aceasta e retorica sa de campanie cu care vrea să câştige încrederea şi voturile francezilor. Există suspiciunea că de acest lucru ar putea profita Moscova, cu care Le Pen are o relaţie aparte.

Reporter: Nu credeţi că Rusia reprezintă o ameninţare pentru Europa?

Marine Le Pen: Nu, deloc. Cred că este o mare înşelătorie.

Dovadă a relaţiei speciale Rusia - Le Pen este şi vizita pe care aceasta a făcut-o la Kremlin, unde a fost primită de Vladimir Putin.

Ştiu că în Franţa este în desfăşurare cursa electorală pentru alegerile prezidenţiale şi vreau să vă spun că nu vrem să influenţăm în niciun fel evenimentele aflate în derulare”, a promis Vladimir Putin.

Scandalurile nu au ocolit-o pe candidata Frontului Naţional. A rămas fără imunitatea de europarlamentar, fiindcă a difuzat imagini cu execuţii ale grupării Stat Islamic. În plus, este vizată şi de un scandal de deturnare de bani europeni.

„Această investigaţie a fost lansată în urmă cu doi ani. E surprinzător că, brusc, cu două luni înainte de alegerile prezidenţiale, vedem această activitate judiciară foarte intensă”, a spus lidera Frontului Naționl.

Un alt scandal este cel legat de declaraţia sa de avere, în care ar fi trecut o valoare mai mică a bunurilor decât în realitate. A fost întrebată despre acest lucru într-un interviu acordat anul trecut în exclusivitate pentru Digi24, moment în care şi-a pierdut cumpătul.

Reporter Digi24: Există o anchetă privind declaraţia dumneavoastră de avere.

Marine Le Pen: Este un tribunal român. Nu este o întrebare politică.

Reporter Digi24:Este o întrebare. Aveţi libertatea de a răspunde sau nu.

Marine Le Pen: Doamnă, vă răspund.

Reporter Digi24:Vă rog.

Marine Le Pen: Este un tribunal.

Reporter Digi24:Nu. Este o întrebare. Aveţi libertatea de a răspunde sau nu.

Marine Le Pen: Vă rog. Un judecător care face politică. Vă repet, Frontul Naţional şi eu suntem victimele unei persecuţii judiciare. Pentru mine este o onoare. Este o onoare să fiu persecutată de cei de la putere. Asta înseamnă că sunt rezistentă, că nu mă supun, iar puterea nu va reuşi să mă intimideze.

Marine Le Pen: Iubesc Franţa din adâncul inimii

Este atitudinea care i-a atras foarte mulţi susţinători. Mulţi francezi văd în Le Pen o salvatoare, al cărei discurs înflăcărat o va propulsa aproape sigur în finala prezidenţială de pe 7 mai. Iar dacă o va câştiga, de pe harta Uniunii Europene ar putea dispărea cea mai mare ţară a blocului comunitar.

„De când mă ştiu am simţit întotdeauna un ataşament visceral, pasional faţă de ţara noastră, de istoria ei. Iubesc Franţa. Iubesc din adâncul inimii, din adâncul sufletului această naţiune milenară care nu se supune”, a spus Marine Le Pen.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri