Alegeri în Franţa | Un cioban, în cursa pentru Elysee

Data actualizării: Data publicării:
cioban

Cu cât e mai aproape data alegerilor, favoriţii cursei prezidenţiale din Franţa, Emmanuel Macron şi Marine Le Pen, pierd din popularitate. Spre deosebire de acum o săptămână, fiecare a scăzut cu câte un procent în preferinţele alegătorilor. Emmanuel Macron rămâne în frunte cu 25% din intenţiile de vot, Marine Le Pen îl urmează îndeaproape, cu 24%. În umbra lor, în celălalt capăt al clasamentului, stă, cu 0,5% din preferinţele de vot, unul dintre cei mai nonconformişti candidaţi din câţi s-au văzut vreodată la alegerile prezidenţiale din Franţa.

Numele lui Jean Lassalle n-a fost menţionat prea des în campania electorală pentru alegerile de care ne mai despart doar trei săptămâni. E la prima tentativă de a ocupa prima funcţie în stat. Dar nu e străin de lumea politică. Născut într-o modestă familie de ciobani din sud-vestul Franţei, a fost ales primar în localitatea natală pe când avea doar 22 de ani şi a rămas în funcţie patru decenii până în 2002 când a intrat în Parlament. Acolo s-a făcut imediat remarcat.

A fost prima luptă în liga mare pentru Jean Lassalle. Boicotul lui muzical la adresa lui Nicolas Sarkozy, la vremea respectivă ministru de Interne, şi-a atins scopul. Lasalle a reuşit astfel să salveze un post de jandarmerie din regiunea sa natală.

În 2006, Jean Lassalle a ajuns din nou pe prima pagină a ziarelor din Franţa. A intrat în greva foamei pentru a împiedica o companie să-şi închidă uzina din sud-vestul ţării. Cinci săptămâni mai târziu, cu 21 de kilograme mai slab, Lassale iese victorios şi din această luptă: salvează 150 de locuri de muncă, ajutat şi de intervenţia personală a lui Jacques Chirac.

Jean Lassalle, politician francez: „Acesta nu este un act disperat. Când te arunci în apă să salvezi pe cineva poţi spune că o faci din disperare?”

Politicianul, care nu şi-a definit concret ideologia, a reuşit să surprindă, din nou, în 2013 când a pornit într-un tur al Franţei pe jos. A străbătut în lung şi-n lat Hexagonul şi a stat de vorbă cu oamenii din cele mai îndepărtate cătune pentru a le afla nemulţumirile. Acum, la patru ani distanţă speră că experienţa îi va folosi în lupta pentru fotoliul de la Elysee.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri