Alegeri în Germania. Partidele cu care va negocia Merkel

Data publicării:
angela merkel

Angela Merkel face planuri pentru viitorul Executiv. Cancelarul german nu exclude nicio combinaţie politică bazată pe partidele tradiţional proeuropene, pentru viitorul guvern de coaliţie. Misiunea ei nu este însă deloc uşoară, pentru că există divergenţe puternice între viziunea propriei sale formaţiuni creştin - democrate şi partidele curtate, acum, de cancelar pentru a intra la guvernare.

Vrem să discutăm cu FDP şi cu Verzii, dar şi cu SPD. Cred că este important ca Germania să aibă un guvern stabil, am aflat poziţia SPD, dar cred că ar trebui să continuăm discuţiile”, a spus Angela Merkel.

Toate partidele sunt capabile să se alăture unei coaliții și au responsabilitatea de a ajuta la formarea unei coaliții stabile”, a adăugat ea.

Potrivit rezultatelor definitive ale alegerilor, conservatorii germani au obținut 33% din sufragii, cu 8,5% mai puțin decât la scrutinul din 2013, iar social-democrații — 20,5%, cu 5,2% mai puțin. Pe locul al treilea se află Alternativa pentru Germania (AfD — extrema dreaptă), cu 12,6%, înregistrând un scor cu 7,9 puncte procentuale mai mare decât în 2013, ceea ce îi permite intrarea în Bundestag. Pe locurile următoare se situează liberalii, cu 10,7%, mai mult cu 5,9% față de scrutinul anterior, când FDP nu a mai reușit să intre în parlament. Stânga radicală Die Linke a obținut 9,2% (plus 0,6%), iar ecologiștii — 8,9% (plus 0,5%).

Surse: Digi24, Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri