Atacul armat din München. Atacatorul și-a ademenit victimele cu un cont de Facebook piratat

Data publicării:
munchen GettyImages-579198418-1

Foto: Gulliver/GettyImages

Autorul atacului armat din Munchen și-a atras victimele după ce a piratat un cont de Facebook și le-a invitat la un restaurant de tip fast food pentru a profita de reduceri, a spus ministrul de interne german Thomas de Maiziere.

De asemenea era obsedat de atacuri armate în masă, potrivit poliției. Anchetatorii au percheziţionat locuinţa tânărului, identificat de presa germană drept David Ali Sonboly, şi au găsit multe materiale despre atacuri armate în masă, inclusiv o carte intitulată „Amok. De ce ucid tinerii”. Era de asemenea fan al jocurilor video de război, relatează agențiile de presă.

Un vecin l-a descris pe tânăr drept „foarte liniştit”.

Întregul său limbaj corporal era al unei persoane foarte timide”, a spus Stephan, proprietarul unei cafenele din zonă.

Nu l-am văzut niciodată furios, n-am auzit să fi avut vreodată probleme cu poliția sau cu vecinii”, povestește o femeie de origine macedoneană care locuiește în clădire. Autorul atacului locuia cu părinții și cu fratele mai mic într-un apartament cu trei camere și frecventa școala din cartier, spune femeia. „Era foarte amabil, serviabil. Râdea ca orice om normal (...) Ceva s-a întâmplat în creierul lui”, adaugă ea.

Polițiștii germani mai spun că există „o legătură evidentă” între atacul comis vineri și ucigașul norvegian Anders Behring Breivik.

Vineri s-au împlinit cinci ani de la masacrul din Norvegia comis de Breivik, care a ucis 77 de persoane. Breivik este un erou pentru militanții de extremă-drepta din Europa și America, potrivit Reuters.



ACTUALIZARE 16:57 „Suntem cu toţii şocaţi de ceea ce s-a întâmplat”, a spus cancelarul Angela Merkel, după atacul armat de vineri seara. Ea a lăudat intevenția forțelor de poliție.

ACTUALIZARE 15:54 Primarul Munchenului a declarat sâmbătă o zi de doliu în memoria victimelor atacului armat.

ACTUALIZARE 15:26 Atacatorul de la Munchen avea 300 de gloanţe în rucsac şi era hotărât să se răzbune pentru umilinţele suferite în trecut. Polițiștii spun că tânărul suferea de depresie și că s-ar fi inspirat din masacrul comis de Anders Breivik în Norvegia, în urmă cu exact cinci ani.

Citiți și:

Corespondență din München. Orașul, a doua zi după coșmar

ACTUALIZARE 9:00 Comandouri ale poliției, cu echipamente pentru vedere de noapte și câini, au percheziționat sâmbătă dimineață un apartament din cartierul Maxvorstadt. Potrivit cotidianului german „Bild”, în respectivul apartament supectul ar fi locuit împreună cu părinții. Vecinii l-au descris ca fiind „o persoană mai degrabă tăcută”. Tatăl, cel mai probabil, va fi audiat.

ACTUALIZARE 4:00 Șeful poliției din München anunță că atacatorul este un tânăr de 18 ani, cu dublă naționalitate, germană și iraniană, care locuia în capitala Bavariei de doi ani. Bărbatul s-a sinucis, împușcându-se în cap. Numele lui nu a fost făcut public.

Era înarmat doar cu un pistol, nu s-au găsit asupra lui alte arme. De asemenea, nu era cunoscut poliției. Corpul lui neînsuflețit a fost găsit pe o stradă lăturalnică, în apropierea centrului comercial.

Motivațiile atacului încă nu au fost determinate. În ciuda informațiilor anterioare, nu sunt indicii că ar mai fi și alte persoane implicate în atac.

Nouă persoane au fost ucise. 16 persoane sunt rănite, între care trei se zbat între viață și moarte. Printre victime sunt și copii.

Atacatorul a deschis mai întâi focul din fața unui restaurant McDonald's, apoi a intrat în mall.

Inițial, s-a crezut că ar fi vorba de cel puțin trei atacatori, din cauza informațiilor diverse primite din mai multe zone de la cetățeni, a explicat poliția. Două persoane care au fost văzute fugind de la locul atacului într-o maşină au fost considerate suspecte. S-a dovedit, însă, că acestea nu au nicio legătură cu crimele.

În operațiunea antiteroristă au fost implicate nu mai puțin de 2.300 de persoane. 

Transportul public a fost reluat. Totuși, evenimentele publice programate pentru sâmbătă în capitala Bavariei au fost anulate.

A fost al treilea act major de violență împotriva civililor în Europa de Vest în opt zile. Precedentele atacuri, din Franța și Germania, au fost revendicate de Statul Islamic. 

Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, spune că motivațiile atacului de acum nu sunt clare. „Încă nu am clarificat complet de ce a acționat în felul acesta”, a declarat Frank-Walter Steinmeier într-un comunicat.

Pe rețelele de socializare folosite de Statul Islamic, susținătorii organizației teroriste exultă, scrie Reuters. „Statul Islamic se extinde în Europa”, proclamă o postare pe Twitter. Totuși, potrivit Reuters, surse din serviciile americane de informații au declarat că nu pare să existe legături între suspect și Statul Islamic sau alte grupări militante.

Cel mai probabil, el ar fi avut probleme psihice.

Centrul comercial unde a avut loc tragedia este în apropiere de stadionul olimpic din München. În timpul Jocurilor Olimpice din 1972, un grup de militanți palestieni au luat ostatici 11 sportivi israelieni pe care apoi i-au ucis. 

Atacul de vineri a intervenit după ce în ziua precedentă, joi, un solicitant de azil afgan, în vârstă de 17 ani, a atacat cu un topor pasagerii unui tren, tot în Bavaria, la Wuerzburg. Poliția l-a ucis pe atacator după ce acesta a reușit să rănească patru persoane din Hong Kong, în tren, și un localnic, în timp ce încerca să fugă.

Poliția spune că deocamdată nu a fost stabilită vreo legătură între cele două atacuri.

Consiliul pentru Securitate Naţională, condus de Angela Merkel, se va reuni sâmbătă.

Vineri s-au împlinit cinci ani de la un alt eveniment de tristă amintire -  atacul comis în Norvegia de extremistul Anders Breivik, soldat cu 77 de morți. Breivik este un erou pentru extrema-dreaptă din Europa și America, iar înainte să se afle identitatea atacatorului din Munchen au fost speculații că ar putea fi vorba de terorism intern, un act al extremiștilor de dreapta germani.


ACTUALIZARE 00:55. Cel puţin 20 de persoane au fost rănite în atacul din centrul comercial Olympia, scrie presa germană citând surse din poliţie.

ACTUALIZARE 00:50. Apar informaţii în plus despre cea de a 9-a persoană moartă de la Munchen. Presa scrie că acesta ar putea fi bărbatul care a fost filmat în timp ce deschidea focul în fraţa unui McDonald's şi care s-ar fi sinucis apoi. Poliţiştii i-au găsit trupul la circa un kilometru distanţă de centrul comercial Olympia iar geniştii verifică rucsacul roşu pe care îl purta, ca să se asigure că nu avea acolo explozibili. De asemenea, în presă se vorbeşte şi despre ipoteza ca acesta să fi fost singurul atacator, ceilalţi doi (poliţia anunţase că este în căutarea a trei suspecţi) ar putea fi complici.

ACTUALIZARE 00:45. Poliţia reia apelul către cei care au făcut înregistrări video şi fotografii să nu le publicepe internet. A oferit în schimb o adresa unde respectivele imagini pot fi încărcate pentru a fi verificate de anchetatori şi folosite la identificarea atacatorilor.

Poliţia şi forţele speciale antiteroriste germane caută trei persoane care au deschis focul în centrul comercial Olympia din Munchen. Au apărut informaţii despre focuri de armă care s-ar fi auzit în cel puţin alte două locuri din oraş, dar nu au fost confirmate. Gara Centrală a fost evacuată şi tot traficul a fost închis. În Munchen a fost declarată stare de urgenţă, iar poliţia anunţă pe Twitter că 8 oameni au murit. În cazul unui al nouălea cadavru, autorităţile verifică dacă aparţine unuia dintre atacatori sau unui complice.

ACTUALIZARE 00:35. Conform înregistărilor de la fața locului, se pare că atacatorul care a deschis focul în fața restaurantului McDonald's ar fi același cu cel de pe parcarea unde a fost înregistrată discuția cu cetățeanul german. Aici, atacatorul a răspuns că este cetățean german și că a crescut într-o zonă cu locuințe sociale - Hartz 4.

ACTUALIZARE 00:30. Cancelarul Angela Merkel a convocat pentru astăzi o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate.

ACTUALIZARE 00.20. Mesajul transmis de preşedintele Klaus Iohannis

ACTUALIZARE 00:15. Transportul public de suprafaţă şi metroul rămân închise până când autorităţile vor consideră ca nu mai există pericol pentru cetăţeni.

Citiţi şi:

Român stabilit în Munchen: Eram la cumpărături cu familia, frica e mare printre noi
Român, blocat într-un restaurant din Munchen: E o linişte sumbră deasupra oraşului, oamenii sunt absolut uimiţi
Atac terorist la Munchen | Român stabilit în Germania: Populaţia e din ce în ce mai tensionată

ACTUALIZARE 00:14. Şeful de cabinet al cancelarului Angela Merkel a declarat că, în acest moment, nu poate fi exclusă nicio variantă. Atacul de la Munchen ar putea fi produs de islamişti sau, în aceeaşi măsură, de militanţi ai extremei dreapta.

ACTUALIZARE 23:55. Poliţia confirmă existenţa unui sinucigaş. Pare să fie cea de a 9-a persoană care a murit, în cazul căreia oficialii cred că ar fi fost complice cu atacatorii. Cadavrul a fost găsit în apropierea centrului comercial Olympia.

ACTUALIZARE 23:40. Marcus da Gloria Martins, purtător de cuvânt al Poliţiei din Munchen: Există un al 9-lea cadavru, verificăm posibila lui legătură cu atacatorii.

ACTUALIZARE 23:30. În presă se vorbeşte tot mai mult despre posibilitatea ca atacatorii din Munchen să fie adepţi ai extremei-dreapta. Neo-nazişti, cel mai probabil, cred jurnaliştii germani. Între timp, într-un anunţ postat pe Twitter, Poliţia anunţă că numărul morţilor a crescut la 8.

ACTUALIZARE 23:20. Autorităţile au decretat stare de urgenţă în Munchen. Într-o declaraţie de presă, purtătorul de cuvânt al poliţiei locale, Marcus da Gloria Martins, a anunţat că au murit 6 oameni. El a spus că numărul răniţilor încă nu este cunoscut, dar că ar fi "cel puţin dublu". Oficialul a mai spus şi că operaţiunea care este în desfăşurare este cea mai mare din Germania din ultimii 10 ani.

ACTUALIZARE 23:05. Poliţia a făcut public un număr de telefon la care pot fi cerute sau oferite informaţii despre persoane dispărute în Munchen, în timpul atacului: +490800 7766350

ACTUALIZARE 23:00. Starea de alertă a fost extinsă în toată Germania. În presa germană au apărut informaţii conform cărora unul dintre atacatori s-ar fi sinucis.

ACTUALIZARE: 22:50. Poliţia Federală a confirmat pentru Suddeutsche Zeitung că 7 persoane au murit. Numărul răniţilor nu a fost precizat. La Berlin, are loc o reuniune a celulei de criză a guvernului federal. Angela Merkel nu participă. 

ACTUALIZARE 22:40. Poliţia spune că nu are indicii care să o ducă la concluzia că atacatorii ar fi islamişti radicali.

Citiți și VIDEO. Schimb de replici între un atacator și un cetățean german   

ACTUALIZARE 22:30. La Munchen vor veni poliţişti din Austria, să ajute la căutarea atacatorilor. Cehia a anunţat că îşi sporeşte măsurile de securitate la graniţa cu Germania.

ACTUALIZARE 22:25. Poliţia confirmă că, până în acest moment, au murit 6 oameni. Numărul celor răniţi nu se cunoaşte. În acelaşi timp, forţele de ordine nu confirmă existenţa vreunul alt incident în afara celor din apropierea centrului comercial Olympiapark. Acolo s-a tras cu arma în interiorul mall-ului, din faţa unui McDonald's şi de pe acoperişul unei parcări din apropiere.

ACTUALIZARE 22:10. Noi detalii de la atacul terorist din Munchen. Martorii au spus că atacatorii aveau asupra lor „arme lungi”.

ACTUALIZARE 22:00. Poliţia le-a cerut şoferilor să nu circule pe autostrăzile care leagă Munchenul de restul ţării. Şi spune că este nevoie ca şoselele să rămână libere pentru ca forţele de ordine să se poată deplasa cu cea mai mare viteză.

ACTUALIZARE 21:55. Un comunicat al Poliţiei din Munhen confirmă că în oraş este în desfăşurare un atac terorist. 

ACTUALIZARE 21:35. În Munchen acţionează unitatea antiteroristă de elită. Este pentru prima dată prima dată când luptătorii GSG 9 sunt văzuţi pe străzile oraşului după 1972, atunci când a avut loc un atac terorist în timpul Olimpiadei de vară găzduite de Munchen.


ACTUALIZARE 21:30. Euronews: Cancelarul german Angela Merkel a convocat o celulă de criză iar în Munchen a fost declarată "situaţie specială". Două spitale din oraş le-au cerut medicilor să vină de acasă.

ACTUALIZARE 21:25. Societatea germană de căi ferate confirmă că toate trenurile care urmau să plece spre Munchen sau se aflau pe traseu au fost oprite. În acelaşi timp, Poliţia din Munchen face un apel la toţi cei care au filamt sau fotografiat în timpul evenimentelor să nu difuzeze imaginile cu forţele de ordine. 

ACTUALIZARE 21:20. Reuters: Poliţia din Munchen suspectează un atac terorist.

ACTUALIZARE 21:17. O celulă de criză la care participă premierul şi ministrul de Interne a fost convocată la sediul Guvernului din Bavaria.

ACTUALIZARE 21:15. Relatarea unui martor:


- Suntem la intrarea din centrul comercial din Munchen. Vorbim, cu unul dintre oamenii care au fost de faţă. Ce s-a întâmplat aici?

- Au început să fugă oamenii, imediat s-a golit centrul comercial, am auzit o serie de împuşcături şi am fugit şi noi de acolo.

- Ce fel de arma crezi că a fost?

- Pistol automat. Am auzit arma, pare să fie un pistol automat.

- Erau mai mulţi atacatori sau unul singur?

- Nu ştiu. Pur simplu am fugit ca să ne salvăm viaţa.

Poliția a informat că la ora locală 17:50 mai multe apeluri la numărul de urgență au semnalat împușcături în zona străzii Hanauer. Împușcăturile s-au auzit apoi pe Riesstrasse și centrul comercial Olympia. Martorii au văzut trei persoane înarmate. Deocamdată poliția nu a reținut suspecți și îndeamnă oamenii să evite zonele publice. Transportul public a fost închis.


ACTUALIZARE 21:15. Gara Centrală din Munchen este evacuată, circulaţia trenurilor regionale a fost oprită.

ACTUALIZARE 21:10. Imagini filmate de martori în apropierea Olympiapark şi preluate de agenţiile de ştiri arată un bărbat care trage cu arma din faţa unul restaurant MCDonalds. Între timp, purtătorul de cuvânt al ministrului de Interne al landului Bavaria a negat informaţia că ar fi 3 morţi în atacul din centrul comercial.

ACTUALIZARE 21:00. Un comunicat postat pe contul de Facebook al Poliţiei din Munchen vorbeşte despre trei atacatori. AFP citează surse care spun că 6 oameni au murit.

ACTUALIZARE 20.55. "Pentru acordarea asistenței consulare și preluarea operativă a solicitărilor cetățenilor români, sunt disponibile numerele de telefon ale Consulatului General al României la Munchen : +49 89 553307 (apeluri redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center 24/24, care funcţionează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe) şi telefonul de urgenţă al oficiului consular +49 1602087789”, se arată într-un comunicat al MAE.

ACTUALIZARE 20:53. Poliţia din Munchen scrie, pe Twitter, că încearcă să ţină situaţia sub control, dar că în acest moment nu ştie unde se află trăgătorii. De asemenea, anunţă că alarma din Karlsplatz a fost falsă.

ACTUALIZARE 20:50. Pompierii din Munchen anunţă că în Piaţa Stachus (Karlsplatz) nu au fost trase focuri de armă.

ACTUALIZARE 20:46. Ministrul de Interne al landului Bavaria a confirmat moartea a trei pesoane în urma atacului din centrul comercial Olympiapark. Presa germană anunţă că o nouă alarmă a fost dată în Marienplatz, în centrul oraşului, foarte aproape de Piaţa Stachus. De asemenea, sunt informaţii conform cărora 10 persoane au fost rănite.

ACTUALIZARE 20.40. Imagini cu puternic impact emoţional


ACTUALIZARE 20:32. Poliţia se aşteaptă la un număr mare de morţi în urma atacului de la centrul comercial, scrie Bild care citează DPA.

ACTUALIZARE 20:28. Într-un mesaj pe contul său de Twitter, poliţia germană le cere oamenilor să evite locurile publice din Munchen. "Situaţia este confuză".

ACTUALIZARE 20:25. Presa germană vorbeşte despre încă un atacator în oraş. Suddeutsche Zeitung scrie că o a doua opraţiune a poliţiei ar avea loc în centrul oraşului, în Piaţa Stachus (Karlsplatz).

ACTUALIZARE 20:14. Reuters transmite că poliţia a confirmat moartea mai multor persoane. Deocamdată nu s-a există o estimare oficială a numărului răniţilor. În presa germană, numărul morţilor variază între 10 şi 15.

ACTUALIZARE 20:03. Metroul din Munchen a fost închis după ce martorii au declarat că atacatorul ar fi reuşit să scape din centrul comercial şi a intrat în cea mai apropiată staţie de metrou. 

ACTUALIZARE 20:00. Într-un mesaj pe Twitter, Poliţia germană confirmă că desfăşoară o operaţiune de amploare şi le recomandă cetăţenilor să evite zona Olympiapark.

ACTUALIZARE 19:57. Bild, care citează AFP, scrie că o persoană a murit şi 10 sunt rănite.

ACTUALIZARE 19:51. Conform Suddeutsche Zeitung, surse din poliţie ar fi confirmat pentru cotidianul din Munchen că în centrul comercial sunt mai mulţi oameni morţi şi răniţi. Informaţiile venite de la martori confirmă faptul că ar fi vorba despre un singur atacator.


Presa germană scrie că ar fi mai multe persoane ucise. Un purtător de cuvânt al poliţiei a spus că, orice s-ar întâmpla în Olympiaparks, este ceva "mare", scrie Bild. Cotidianul german citează martori care susţin că un bărbat înarmat a intrat în fugă în centrul comercial.

A intrat într-o drogherie de unde ar fi început să tragă în oameni. Apelul la numărul de urgenţă a fost înregistrat în jurul orei locale 19:00 (20:00, ora României).

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

La operaţiunea din centrul comercial intervin membri ai forţelor speciale germane, lucru care indică gravitatea situaţiei. 

Citiţi şi:

Atac cu un topor într-un tren din Germania. Steag ISIS descoperit în camera atacatorului, un refugiat afgan

Germania a dejucat 11 atacuri teroriste, dintre care zece pe teritoriul său

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri