Atacul de la Londra. Mărturia unui supraviețuitor: „Nu am avut timp să mă feresc. Eram îngrozit”

Data actualizării: Data publicării:
Activity In Westminster After London Terror Attack
LONDON, ENGLAND - MARCH 23: Police officers stand guard on a closed road outside Westminster Underground station following yesterday's attack in which one police officer was killed, on March 23, 2017 in London, England. Four people have been killed and around 40 people injured following yesterday's attack by the Houses of Parliament in Westminster. (Photo by Jack Taylor/Getty Images)

Anchetă extinsă în cazul atentatului de miercuri, de la Parlamentul britanic, în care a fost rănită grav şi o româncă. Poliţiştii au făcut azi-noapte încă două arestări. Vor să afle dacă autorul atacului a fost instruit sau a primit ordine de la o organizaţie teroristă. Între timp, încep să apară şi mărturiile emoţionante ale celor care au supravieţuit atacului din inima Londrei.

„S-a îndreptat către trotuar şi a început să lovească oamenii care apăreau în faţa maşinii. Când mi-am dat seama, maşina se afla la doar un metru depărtare, aşa că nu am avut timp să mă feresc. Am încercat să mă apăr cum am putut. Am întins braţele şi maşina m-a rostogolit”, povestește Francisco Lopes, supravieţuitor al atentatului.

Este mărturia emoţionantă a unui portughez care se afla pe podul Westminster în momentul atacului. Nici acum nu-i vine să creadă cât de aproape a fost de moarte.

„Eram îngrozit, pentru că mă temeam pentru viaţa mea, nu voiam să mor”, adaugă el.

Între timp, presa din Regat a dat publicităţii fotografii din momentul atacului de la Parlament, unde un poliţist a fost ucis. În imagini se vede cum agresorul, îmbrăcat în negru, este deja prăbuşit după ce a fost lovit de gloanţe, în timp ce agentul Keith Palmer este în picioare, cu spatele. Apoi, într-o altă fotografie, este surprins căzut la pământ.

Jurnalişti britanici au dat publicităţii şi imagini cu evacuarea premierului Theresa May din clădirea Parlamentului, în timp ce afară atacatorul provocase haos. Şefa Guvernului este scoasă în grabă într-o curte interioară a palatului Westminster. Agenţii de pază ezită să o urce în maşina sa oficială, un Jaguar. Pentru o clipă au vrut să folosească un Land Rover, apoi au ales primul autoturism. Din înregistrare este evidentă tensiunea, pentru că în exteriorul palatului se auzeau împuşcături.

Autorităţile au făcut apel la public să contacteze poliţia şi să ofere orice amănunt despre teroristul din Londra.

Trebuie să înţelegeţi determinarea noastră de a descoperi dacă el (n. red. - teroristul) a acţionat în totalitate singur, inspirat probabil de propaganda teroristă, sau dacă alţii l-au încurajat, susţinut sau îndrumat. Până acum, în timpul investigaţiei şi a acţiunilor sub acoperire, au fost efectuate alte două arestări semnificative peste noapte, una în West Midland şi alta în nord-vest”, a spus Mark Rowley, comisar adjunct al Poliţiei din Londra.

Despre eventualii complici ai teroristului se dau puţine amănunte. Poliţia anchetează 11 persoane, majoritatea din regiunea oraşului Birmingham. De acolo ar fi plecat teroristul cu maşina închiriată, iar după un drum de aproape 200 de kilometri a comis atacul de pe podul Westminster.

Despre Khalid Masood se mai ştie că ar avea trei copii, a locuit în mai multe localităţi, printre care şi Londra, iar mama sa trăieşte într-o localitate din Ţara Galilor, unde are o mică afacere cu ţesături de mână.

Presa a publicat şi ultima fotografie în care apare poliţistul ucis în atacul de la Londra, imagine care a produs emoţie în lumea întreagă. Agentul a fost surprins de o turistă din Statele Unite, cu doar trei sferturi de oră înainte ca acesta să fie înjunghiat de teroristul Khalid Masood, în faţa Parlamentului britanic. În vârstă de 48 de ani, poliţistul este unul dintre cei patru oameni ucişi de teroristul care a acţionat în numele grupării Stat Islamic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri