Marea Britanie ridică gradul amenințării de securitate la cel mai înalt nivel

Data actualizării: Data publicării:
Aftermath In Manchester After Pop Concert Terrorist Attack Kills 22
MANCHESTER, ENGLAND - MAY 23: Armed police guard Greater Manchester Police station as a flag flies at half-mast in the background on May 23, 2017 in Manchester, England. Prime Minister Theresa May held a COBRA meeting this morning following a suicide attack at Manchester Arena as concert goers were leaving the venue after Ariana Grande had performed. Greater Manchester Police have confirmed the explosion as a terrorist attack with 22 fatalities and 59 injured. (Photo by Leon Neal/Getty Images)

Teroarea s-a abătut din nou peste Marea Britanie. O noapte de distracţie s-a terminat într-o baie de sânge la Manchester. Un bărbat s-a aruncat în aer la ieşirea de la concertul Arianei Grande, un star cu mulţi fani adolescenţi. Autorităţile britanice spun chiar că locul nu a fost ales întâmplător, teroristul a vizat copiii. Bilanţul e cumplit: 22 de oameni au fost ucişi, iar 59 răniţi. Cea mai mică victimă avea 8 ani. Mulţi alţi copii sunt răniţi grav. Printre supravieţuitori, se află soţia și cele două fiice ale antrenorului echipei Manchester City, Pep Guardiola.

Aftermath In Manchester After Pop Concert Terrorist Attack Kills 22
FOTO: Getty Images

ACTUALIZARE 00.00 Nivelul de alertă în Marea Britanie a fost ridicat la critic, în urma atacului terorist, de la Manchester Arena. Anunţul a fost făcut de premierul Theresa May, într-un discurs pentru naţiune. Tot ea a anunţat că, militari înarmaţi vor fi mobilizaţi pe străzi şi în locurile aglomerate pentru că, spune şefa guvernului de la Londra, există posibilitatea ca suspectul să fi făcut parte dintr-o celulă mai mare.


„Un singur terorist a detonat dispozitivul exploziv improvizat aflat asupra sa, în apropierea uneia dintre ieşirile arenei, după ce a ales în mod voit ora şi locul pentru a provoca un masacru”, a spus premierul britanic Theresa May.

La exact două luni de la atacul terorist din Londra, britanicii au fost din nou ţinta teroriştilor. Vizaţi au fost adolescenţii strânşi în interiorul unei săli polivalente din Manchester, una dintre cele mai mari din Europa. Asistau acolo la concertul Arianei Grande, o artistă pop în vogă, dar reprezentaţia s-a încheiat cu o explozie asurzitoare şi sute de ţipete.

Poliţia şi serviciile de securitate consideră ca atacul a fost pus la cale de un singur bărbat, dar acum trebuie să afle dacă a acţionat singur sau în cadrul unui grup mai larg”, a spus premierul britanic.

Modul în care atacatorul a reuşit să ajungă atât de aproape de mulţimea adunată la concert îi îngrijorează acum pe britanici. Unii dintre martori susţin că verificările de securitate ar fi trebuit să fie mai aspre, pentru a preveni orice fel de probleme.

„Noi nu am trecut prin filtrul de securitate la intrarea în arenă. Oamenii cu care am vorbit, prieteni de-ai noştri, ne-au spus ca nici bagajele lor nu au fost verificate. Ne-au fost verificate doar biletele şi apoi am intrat pur şi simplu. Niciun control de securitate”, spune un martor.

În panica generală, unii spectatori au reuşit, totuşi, să-şi păstreze cumpatul. Ei au fost primii care i-au ajutat pe cei răniţi, înainte să ajungă echipajele de la Salvare.

Explozia a dus la o mobilizare de amploare a echipelor de intervenţie. Cel puţin 60 de ambulanţe au ajuns la Manchester Arena, iar autorităţile le-au cerut oamenilor să sune la serviciile de urgenţă doar dacă au probleme majore.

„Extrem de mulţi oameni s-au oferit voluntari pentru acest incident, vorbim de 300 de oameni implicaţi numai în acest caz”, spune David Ratcliffe, directorul Serviciului de Ambulanţă.

Locuitorii din Manchester au dat dovadă de un sprijin extraordinar în faţa tragediei care le-a lovit oraşul. Oamenii care locuiesc în apropierea arenei i-au cazat pe cei care au asistat la concert, pâna când s-au calmat şi au putut să plece către casele lor.

Mărturiile supravieţuitorilor sunt cutremurătoare. Bomba a explodat exact în momentul încare în sala de concerte s-au aprins luminile. Disperaţi şi confuzi, pentru că nu ştiau exact ce se petrece, oamenii s-au călcat în picioare în timp ce încercau să-şi salveze vieţile. Despre mulţi încă nu se ştie nimic. Sunt părinţi care încă îşi caută copiii.

„S-a auzit un zgomot foarte puternic şi toată lumea s-a întors să vadă de unde a venit acel zgomot... Toată lumea ţipa şi am încercat să nu intrăm în panică, lucru foarte greu”, spune un supraviețuitor.

„Nu ştiu cât de mult m-a aruncat suflul exploziei, dar m-a zburat un pic. Zgomot mare, podeaua s-a zdruncinat. Când m-am ridicat am văzut cadavre peste tot”, povestește un martor al tragediei.

Panica s-a instalat imediat şi spectatorii aproape că s-au călcat în picioare când încercau să fugă.

Totul s-a întâmplat chiar în primul minut de după finalul concertului. Luminile s-au aprins şi, odată cu ele, a explodat şi bomba. Oamenii nu ştiau ce se întâmplă, erau zăpăciţi. Dar bubuitura în sine a fost cel mai puternic zgomot pe care l-am auzit vreodată”, spune un martor.

Eu şi fiica mea eram pe scări. Oamenii au venit peste noi. A trebuit să-mi scot fiica din mulţime, am tras-o de braţ ca să o scot”, povestește o femeie.

Toată lumea ţipa, plângea, nu ştiam ce se întâmplă, toată lumea se împiedica de noi... a fost îngrozitor”, spune un supraviețuitor.

Cea mai tânără victimă a masacrului din Manchester este o fetiţă de 8 ani. Visul lui Saffie Rose Roussos era să o vadă cântând pe Ariana Grande. Se afla la concert cu mama şi cu sora ei. Acestea au suferit răni grave, dar au supravieţuit atacului.

Georgina Callendar, o fată de 18 ani, şi-a pierdut şi ea viaţa la Manchester Arena. Era o mare fană a cântăreţei Ariana Grande şi abia aştepta să o vadă din nou pe scenă.

După atacul terorist de azi-noapte, reţelele de socializare s-au umplut de apeluri disperate venite de la părinţii ai căror copii erau la spectacol.

„Ea este fiica mea, Olivia. Nu mai ştiu nimic de ea de ieri, de la ora 5:00. A fost la concertul Ariana Grande cu o prietenă. Sunt foarte îngrijorată. Dacă aveţi informaţii despre ea, dacă aţi văzut-o, vă rog să sunaţi la poliţie, să spuneţi cuiva, oricui, chiar dacă nu sunteţi siguri că ea era, vă implor, contactaţi poliţia! Vă implor! Nu am închis un ochi, rudele o caută. Vă rog, vă rog din toată inima, dacă aţi văzut-o, anunaţi-mă sau anunţaţi poliţia sau pe oricine! Vă rog!”, este apelul disperat al unei mame.

Printre miile de adolescenţi aflaţi la concert se aflau şi fetele primarului din Liverpool, care au scăpat cu bine din atac. Soţia şi cele două fiice ale antrenorului formaţiei Manchester City, Pep Guardiola, erau şi ele acolo, dar au reuşit să iasă tefere din arenă.

În memoria victimelor, jucătorii echipei Manchester United au ţinut un moment de reculegere înainte de antrenament.

Și la Palatul Buckingham, reşedinţa oficială a reginei Elisabeta a doua, a fost ținut un moment de reculegere în memoria victimelor atacului terorist comis la Manchester. Suverana britanică, prinţul Philip şi alţi membri ai Familiei Regale au coborât în curtea Palatului.

Pentru mai multe detalii, urmăriți LIVE BLOG: Atacul terorist de la Manchester.

Citiți și: Bunica-eroină care a salvat 50 de copii din atacul de la Manchester

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri