Atacul de la Manchester, comemorat în lume

Data publicării:
Manchester Comes Together to Remember Victims Of Terror Attack
MANCHESTER, ENGLAND - MAY 23: Members of the public attend a candlelit vigil, to honour the victims of Monday evening's terror attack, at Albert Square on May 23, 2017 in Manchester, England. Monday's explosion occurred at Manchester Arena as concert goers were leaving the venue after Ariana Grande had just finished performing. Greater Manchester Police are treating the explosion as a terrorist attack and have confirmed 22 fatalities and 59 injured. (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)

Au trecut aproape 31 de ore de la atentatul comis la Manchester, la finalul unui spectacol la care asistaseră mii de copii şi de adolescenţi. Lumea întreagă este încă în şoc după ce 22 de oameni au murit şi alţi 59 au murit. Mii de oameni din Manchester au decis să sfideze pericolul şi s-au adunat în centrul oraşului, pentru o impresionantă ceremonie în onoarea victimelor. Momente de reculegere în memoria celor 22 de oameni ucişi luni seară au fost ţinute la Palatul Buckingham, dar şi în Congresul Statelor Unite şi în Consiliul de Securitate al ONU.

Victimele atentatului de la Manchester au fost comemorare la Palatul Buckingham, la sediul ONU, la Washington şi Paris. Omagii au venit atât din lumea filmului, cât şi din cea a sportului.

Teroristul din Manchester, născut şi crescut în UK

Marea Britanie a crescut nivelul de alertă teroristă la critic, cel mai mare posibil, pentru prima oară în zece ani, a anunţat premierul Theresa May. Acest lucru înseamnă că autorităţile consideră iminent un nou atentat.

Nivelul critic aduce cu sine şi măsuri extreme de securitate: câteva sute de soldaţi vor fi mobilizaţi pentru a proteja obiectivele publice importante, alături de poliţişti înarmaţi. Evenimentele la care participă numeroase persoane vor primi autorizări speciale.

Măsura trecerii la nivelul maxim de alertă a fost decisă după ce poliţia nu putut confirma că teroristul de 22 de ani care s-a aruncat în aer la Manchester a lucrat singur.

Este o posibilitate pe care nu o putem ignora, că un grup mai mare de indivizi are legătură cu acest atac. Nivelul de pericol trebuie crescut, pe moment, de la sever la critic. Asta înseamnă că un nou atac ar putea fi iminent”, a spus premierul Theresa May. 

Cât timp nivelul rămâne critic, evenimentele publice importante vor avea loc doar dacă autorităţile vor fi mulţumite de măsurile de securitate. În următoarea lună vor avea loc finala Cupei Angliei la fotbal, alegerile legislative, festivalul de muzică de la Glastonbury şi cursa de cai de la Ascot unde participă elita britanică, inclusiv regina.

 „Am mai fost la nivelul critic, dar niciodată pentru mult timp. Asta sperăm şi acum, dar pentru această perioadă de risc intens vom face tot ce este posibil iar armata ne va susţine”, a explicat reprezentantul Scotland Yard Mark Rowley.

Până acum a fost făcută publică identitatea a trei dintre cei care au murit în atentatul de luni seară. Este vorba despre o fetiţă de opt ani, o adolescentă de 18 ani şi un tânăr de 28 de ani. De asemenea, presa britanică scrie că 12 dintre răniţi sunt copii cu vârste mai mici de 16 ani.

Cel responsabil pentru tragedia de la Manchester a fost identificat drept un tânăr de 22 de ani, născut şi crescut în Marea Britanie, cu părinţii de origine libiană. 

„Spiritul oraşului Manchester şi spiritul Marii Britanii sunt mai puternice decât comploturile bolnave ale teroriştilor. De aceea teroriştii nu vor câştiga şi noi ne vom impune”, a promis prim-ministrul britanic. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri