Atacul de la Manchester | FBI avertizase MI5 în privinţa teroristului

Data publicării:
Floral Tributes Are Left For The Victims Of The Manchester Arena Terrorist Attack
MANCHESTER, ENGLAND - MAY 24: Members of the public pause to look at floral tributes and messages in St Anns Square on May 24, 2017 in Manchester, England. An explosion occurred at Manchester Arena on the evening of May 22 as concert goers were leaving the venue after Ariana Grande had performed. Greater Manchester Police are treating the explosion as a terrorist attack and have confirmed 22 fatalities and 59 injured. (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)

FBI anunţase autorităţile britanice încă din ianuarie că tânărul care a comis atentatul din Manchester plănuieşte un atac. Informaţia apare în cotidianul Daily Mail, care scrie că americanii credeau că Salman Abedi voia să ucidă un politician din Regat. Britanicii au închis ulterior ancheta, fiindcă nu au reuşit să confirme informaţiile. Între timp, poliţia a mai arestat duminică un bărbat bănuit de terorism, ceea ce duce la 12 numărul persoanelor arestate după atac. 

Serviciile de informaţii britanice sunt aşteptate de câteva zile să răspundă unor acuzaţii grele venite din partea comunităţii musulmane. Mai mulţi membri au povestit presei că au alertat poliţia de mai multe ori cu privire la comportamentul suspect al lui Salman Abedi şi interesul său pentru terorism, dar nu s-a luat nicio măsură împotriva lui. Fără să confirme sau să infirme aceste detalii, ministrul britanic de Interne a spus că sunt în derulare sute de anchete de terorism.

„Sunt cercetate 500 de comploturi. 3.000 de suspecţi sunt pe o aşa numită listă principală şi alţi 20.000 în afara ei. Vor fi recrutaţi 1.900 de agenţi pentru MI5”, a declarata ministrul britanic de Interne, Amber Rudd.

Salman Abedi fusese la un moment dat în atenţia serviciilor de securitate, dar motivul pentru care a fost scos de sub monitorizare nu se ştie nici până acum. Poliţia face apel către cei care l-au cunoscut să dea detalii despre activităţile sale în zilele premergătoare atentatului de pe Manchester Arena.

„Există o grupare în Manchester care spală pe creier pe toată lumea. Nu ştiu ce a fost în mintea lui. Tot ce ştiu este că noi suntem hărţuiţi acum doar pentru că suntem din Libia ca şi el”, a spus un prieten de-al lui Salman Abedi.

Au apărut şi primele imagini cu teroristul din Manchester, surprinse chiar în seara atentatului. Tânărul de 22 de ani purta ochelari, şapcă, blugi şi o jachetă de culoare închisă şi avea în spate un rucsac, în care poliţia crede că era bomba.

Chiar dacă în ultima săptămână au fost arestate mai multe persoane, cercetările continuă iar autorităţile cred că planul a fost pus la cale de o reţea mai vastă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri