Fără precedent| Poliţia britanică suspendă cooperarea cu SUA în domeniul informațiilor

Data actualizării: Data publicării:
GettyImages-687677036
Foto: Guliver/Getty Images

Marea Britanie suspendă cooperarea cu SUA în cazul anchetei asupra atentatului din Manchester, după ce în presa americană s-au scurs informații prețioase care par să fi venit din partea serviciilor secrete americane. Fără îndoială, însă, această decizie va fi una temporară, fiind mai degrabă un gest de protest decât o sancțiune, consideră specialiștii.

Oficialii britanici au fost revoltați de apariția unor fotografii în cotidianul The New York Times care arată probe din atacul comis la Manchester Arena. Este vorba de fragmente din bomba folosită în atac.

Oficialii britanici spun că publicarea acestor detalii compromit ancheta. Potrivit BBC, poliția din Grater Manchester este de-a dreptul „furioasă”.

Anterior, în presa americană apăruse fotografia atacatorului Salman Abedi, la 24 de ore de la atentatul în care au murit 22 de persoane.  Ministrul britanic de interne, Amber Rudd, a spus că este „iritată” de dezvăluirea identității lui Abedi în pofida voinței Londrei și a avertizat Washingtonul „să nu se mai întâmple”.

Cu toate acestea, fotografii cu rămășițe din bombă, inclusiv cu pete de sânge, dar și cu rucsacul folosit pentru a ascunde bomba au fost transmise New York Times, ceea ce a înfuriat și uimit autoritățile britanice, care cred că la originea acestor „scurgeri” de informații către presă sunt mai degrabă forțele de aplicare a legii din SUA, și nu Casa Albă.

Premierul Theresa May se va plânge președintelui Donald Trump despre aceasta la întâlnirea pe care o vor avea joi cu ocazia summitului NATO de la Bruxelles.

Opt persoane sunt în prezent în custodie în legătură cu atacul comis de tânărul de 22 de ani, născut în Marea Britanie, dar cu origini libiene.

Singurul domeniu în care așa-numita relație specială a Marii Britanii cu SUA chiar funcționează este domeniul împărtășirii informațiilor. Este o relație care se bazează pe încredere, indiferent cine vine la conducere în Marea Britanie și SUA, pentru că se manifestă la nivelul instituțiilor. Acestea discută direct și nu prin intermediul unor terți, ca să nu mai vorbim de media. De aceea încălcarea acestei convenții tacite care funcționa de mult timp a înfuriat guvernul britanic, explică BBC.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri