Atentat la Nisa. Reacția autorităților

Data publicării:
CnXRQ6HWAAA3PVr.jpg large

Francois Hollande, președintele Franței: „Oroarea a lovit Franţa încă o dată. La Nisa, în această noapte, un camion a intrat în plin în mulţimea adunată pentru focurile de artificii de 14 iulie, cu intenţia de a ucide şi de a produce un masacru. Acest atac, al cărui caracter terorist nu poate fi negat, este încă o dată, de o violenţă extremă. Franţa a fost lovită chiar de Ziua sa Naţională - 14 iulie, simbolul libertăţii, pentru că drepturile fundamentale ale omului sunt negate de către fanatici. Prin forţa lucrurilor, Franţa este o ţintă. Toate mijloacele au fost activate pentru a le veni în ajutor răniţilor. Planul Alb, care permite mobilizarea tuturor spitalelor din regiune a fost activat. Toată Franţa stă sub ameninţarea terorismului islamist. Am decis, la propunerea premierului şi cu avizul miniştrilor Apărării şi de Interne, să menţinem la cel mai înalt nivel operaţiunea Santinela care permite mobilizarea a 10.000 de militari pe lângă jandarmi şi poliţişti. Am mai decis să fac apel la rezerva operaţională. Avem nevoie de ajutorul lor, în primul rând pentru controlul frontierelor. În fine, am decis ca starea de urgenţă care ar fi trebuit să expire pe 26 iulie să fie prelungită cu trei luni.”

Ancheta asupra atacului de la Nisa a fost preluată de Procurorul general, a anunţat ministrul de Interne Bernard Cazeneuve. 71 de legişti cercetează în acest moment scena atacului, iar la Nisa a fost creată o celulă de sprijin psiihologic pentru rudele victimelor, a mai spus ministrul. El a vorbit din nou despre ameninţarea teroristă permanentă cu care se confruntă Franţa.

Bernard Cazeneuve, ministrul de Interne al Franţei: „Identificarea criminalului este în curs. Va trebui să stabilim dacă a avut sau nu complici. Procurorul general va vorbi despre elementele anchetei, în funcţie de ceea ce se va confirma definitiv. Ştiam că nivelul ameninţării teroriste rămâne extrem de ridicat, am spus permanent acest lucru în ultimele zile şi săptămâni, când am fost sub o presiune extremă şi într-o mobilizare importantă pentru Euro. După ce Euro s-a încheiat fără incidente, le-am spus oamenilor mei că mobilizarea şi vigilenţa trebuie să rămână absolută pentru că suntem în război.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri