Atentatul de la Nisa. Filmul evenimentelor

Data publicării:
nisa camion-1
Filmul evenimentelor

Momentele de teroare au început în jurul orei 23.00 (24.00 ora României n.red) când un camion alb a intrat cu 60-70 de kilometri la oră în mulțimea formată din mii de oameni care așteptau să vadă artificiile de Ziua Națională de Franței pe faleza din Nisa.

La început oamenii au crezut că este vorba despre un accident. Dar, când camionul a continuat să accelereze în mulțime, au realizat că este vorba despre un act deliberat. Martorii au povestit mai târziu că șoferul conducea camionul în zig-zag. 

Tot atunci s-au auzit şi primele focuri de armă. Pe faleză se aflau poliţişti care au încearcat să-l oprească pe şofer să îndrepte camionul spre mulţime.

La ora 24.00 Ministerul de Interne confirmă că atacatorul a fost ucis de forțele de ordine. Bărbatul s-a oprit doar când poliția a ajuns la fața locului și l-a împușcat. A fost indentificat de autorități ca fiind un bărbat de 31 de ani de origine tunisiană. De asemenea, el se afla în vizorul poliției, dar nu pentru infracțiuni de natură teroristă.

Autoritățile au spus că acest camion a fost închiriat special pentru atacul de Ziua Franței.

După anihiliarea atacatorului, la locul tragediei au ajuns zeci de ambulanțe și elicoptere pentru a transporta răniții la spital. Presa franceză anunță deja primul bilanț al victimelor: 73 de morți.

În jurul orei 01.50, președintele regiunii Nisa anunță la televiziunea franceză că 77 de oameni au murit în urma acestui atentat.

Până la această oră pe rețelele de socializare au început să curgă clipuri de la atac, mărturii ale victimelor și cereri de ajutor. Oamenii se solidarizează și prin intermediul rețelelor de socializare un bebeluș este reunit cu familia lui. De asemenea, rude și prieteni ale persoanelor care s-au aflat pe faleza din Nice la momentul tragediei postează fotografii pe rețelele de socializare în speranța de a-i găsi. Facebook activează Safety Check.

La ora 02.50 președintele Francois Hollande a ținut o conferință de presă. Liderul francez a confirmat că până la această oră sunt 77 de morți, printre care și copii. Francois Hollande a spus că este vorba despre un atentat terorist.

Pe timpul nopții, bilanțul victimelor a crescut ajungând la 84 de morți și 18 răniți grav. Ministrul de Externe român a precizat, în această dimineață, că niciun român nu a fost ucis în atac, dar doi cetățeni români au fost răniți

Solidaritate cu Franța

Liderii internaționali au condamnat la unison atentatul de la Nisa. Într-un comunicat emis de Casa Albă, Barack Obama a anunţat că serviciile de securitate de la Washington sunt în legătură cu cele de la Paris, pentru a ajuta autorităţile franceze în ancheta pentru terorism, pe care o desfăşoară în prezent.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că atacul terorist de la Nisa i-a vizat pe oamenii obişnuiţi, care sărbătoreau principiile democraţiei franceze - libertate, egalitate, fraternitate.

Summitul Asia-Europa, care are loc în Mongolia şi la care participă oficiali din 53 de ţări, inclusiv cancelarul german Angela Merkel, premierul rus Dmitri Medvedev, premierul Japoniei Shinzo Abe a început cu un moment de reculegere pentru victimele de la Nisa.

Angela Merkel a calificat atacul drept o „crimă în masă” și a asigurat Franța că are sprijinul Germaniei în lupta împotirva terorismului. 

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a condamnat atacul de la Nisa.

„O zi de sărbătoare s-a transformat într-una de doliu, după ce o mână criminală a curmat vieţile a zeci de oameni şi a lăsat în urmă peste o sută de răniţi”, a spus președintele României. 

Un terorist a ucis, în noaptea de joi spre vineri, la Nisa, cel puţin 84 de persoane, printre care şi copii, după ce a intrat cu viteză, cu un camion, în mulţimea strânsă pentru a vedea focurile de artificii pe celebra Promenade des Anglais.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri