Au început lucrările la scutul din Polonia

Data publicării:
polonia scut FB motoc

Însoţit de înalţi oficiali de la Varşovia şi de adjunctul secretarului american al Apărării, preşedintele polonez Andrei Duda a deschis lucrările de construcţie alături de toţi invitaţii de seamă.

Robert Work, adjunctul secretarului american al Apărării: „Suntem prea aproape sau prea departe de rachetele balistice ruseşti care ar putea fi lansate împotriva Statelor Unite sau vreunui aliat NATO. Aşa că această bază este destinată apărării împotriva rachetelor care vin afara spaţiului euro-atlantic, precum Orientul Mijlociu”.

Rachetele vor fi amplasate la o bază militară poloneză din nordul ţării

Asigurările oficialului american nu-i liniştesc, însă, pe ruşi. Elementele poloneze ale scutului antirachetă vor fi găzduite la un fost aerodrom militar din nordul ţării, în apropierea Mării Baltice. Adică la doar 250 de kilometri de Kaliningrad, enclavă aflată sub controlul Moscovei.

Vladimir Putin: „Acesta nu este un sistem de apărare, ci face parte din potenţialul nuclear al Statelor Unite extins la periferie. În acest caz, periferia este Europa de Est. Dar acum ne vedem obligaţi să găsim o cale de a neutraliza ameninţările care apar la adresa Federaţiei Ruse”.

Lucrările la partea poloneză a scutului antirachetă se vor încheia în 2018. În baza militară din apropierea Mării Baltice vor fi staţionaţi 300 de militari americani. Este un nou motiv de nemulţumire pentru oficialii ruşi, furioşi că de anul viitor, Statele Unite vor avea o brigadă permanentă în estul Europei, compusă din peste patru mii de militari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri