Belgia ştia că fraţii El Bakraoui erau pe lista de supraveghere a FBI

Data publicării:
politie belgia oras pustiu - GettyImages-516940514-3

Oficialii americani i-au informat astfel pe cei olandezi că atât Ibrahim, cât şi Khalid El Bakraoui se află pe lista de supraveghere a Biroului Federal de Informaţii pentru activităţi legate de terorism încă din 2015, mai exact după ce Ibrahim El Bakraoui a fost expulzat de Turcia în Olanda. Toate aceste informaţii au ajuns şi la autorităţile de la Bruxelles, pe 17 martie, deci cu 5 zile înainte ca fraţii El Bakraoui să se arunce în aer, unul pe aeroportul Zaventem şi altul în staţia de metrou Maalbeek.

Chiar dacă nivelul de alertă teroristă a fost redus, locuitorii din Bruxelles încă resimt o atmosferă apăsătoare.

Între timp, se va relua parţial activitatea şi pe aeroportul Zaventem. Doar la 20% din capacitate, pentru că distrugerile sunt atât de mari încât reconstrucţia va dura luni de zile.

Fiecare zi de inactivitate înseamnă pentru compania care îl administrează pierderi de 5 milioane de euro.

În ciuda operaţiunilor antiteroriste, maşinăria de propagandă a teroriştilor continuă să funcţioneze după cum relatează cotidianul britanic, The Guardian. Un SMS cu mesajul "Alăturaţi-vă luptei împotriva occidentalilor" a fost trimis, de pe o cartelă prepaid, în masă, duminică seară către mai mulţi destinatari din cartierul Molenbeek de la periferia Bruxelles-ului.

Jihadiştii nu se limitează la atât. Un adolescent de numai 15 ani a povestit pentru postul de radio francez Europe 1 cum a fost abordat de un simpatizant al grupării Stat Islamic la o moschee din Bruxelles.

Murad, belgian recrutat de gruparea Stat Islamic, preluare audio Europe1: „Se purta ca un prieten, îmi ridica moralul. Apoi a început să-mi arate înregistrări video din Siria unde erau omorâţi copii. Apoi mi-a arătat o înregistrare video cu bărbaţi despre care mi-a spus că au murit ca martiri. Mi-a spus că el era cel care i-a dus în Siria şi, dacă vreau, mă poate duce şi pe mine acolo. După o lună mă hotărâsem să plec”.

Familia băiatului a sesizat interesul subit pentru Islam şi a reuşit să îl împiedice să intre în reţeaua de jihadişti, mai scriu jurnaliştii francezi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri