Berlin | Ceremonii în memoria victimelor

Data publicării:
Lorry Truck Drives Through Christmas Market In Berlin
BERLIN, GERMANY - DECEMBER 20: A man prays in front of candles and flowers at candles at Breitscheidtplatz the area after a lorry truck ploughed through a Christmas market on December 20, 2016 in Berlin, Germany. So far 12 people are confirmed dead and at least 48 injured. Authorities have confirmed they believe the incident was an attack and have arrested a Pakistani man who had fled immediately after the attack. Police are investigating the possibility that the truck, which belongs to a Polish trucking company, was stolen yesterday. (Photo by Michele Tantussi/Getty Images)

La Berlin a avut loc o ceremonie emoţionantă, în memoria celor ucişi în atentatul de luni seară, la care au participat Angela Merkel şi alţi lideri ai Germaniei. O slujbă religioasă a avut loc chiar în biserica de lângă târgul de Crăciun, unde 12 oameni şi-au pierdut viaţa după ce un atentator încă necunoscut a intrat cu un camion în mulţime.

Piaţa unde a avut loc tragedia a devenit deja loc de pelerinaj pentru germani, care vin cu flori şi lumânări în memoria victimelor.

O slujbă a avut loc în Biserica Kaiser Wilhelm, în faţa căreia se află piaţa de Crăciun unde a avut loc tragedia de luni. Au venit sute de oameni, inclusiv preşedintele şi cancelarul Germaniei, reprezentanţi ai tuturor religiilor, dar şi primarul Berlinului, care a făcut un apel la unitate.

„Haideţi să arătăm cât de puternică este democraţia noastră. Chiar dacă poliţia lucrează în fiecare zi pentru a ne face vieţile mai sigure, noi tot ştim că într-o societate liberă nu poate exista securitate. Acesta este preţul pe care suntem dispuşi să-l plătim pentru libertatea noastră”, a spus primarul Berlinului, Michael Muller.

Poarta Brandenburg a fost luminată în culorile steagului Germaniei, în semn de omagiu pentru cei omorâţi luni la Târgul de Crăciun din Berlin. În condiţiile în care atacul a fost deja revendicat de organizaţia teroristă Stat Islamic, musulmanii din Germania se delimitează de asemenea acţiuni extremiste.

Vrem să ne distanţăm clar de orice persoană care atacă societatea noastră. Germania este casa noastră, iubim Germania, vrem să trăim aici, Berlin este oraşul nostru. Nu vom permite ca viaţa noastră să fie ameninţată”, a spus președintele unei asociații musulmane, Abdullah Wagishauser.

Dar printre localnicii care au venit în piaţa de Crăciun să aprindă o lumânare sau să aducă un buchet de flori în memoria victimelor, teama şi incertitudinea persistă în continuare.

Am fost aici cu o oră înainte de atac şi suntem şocaţi, deoarece ni se putea întâmpla şi nouă. Mă tem pentru fiica mea, deoarece nu ştiu cum va creşte aici”.

Nu poţi avea securitate perfectă şi se poate întâmpla aşa ceva în fiecare zi.Nu cred că poţi preveni niciun fel de atac”.

Noi credem că Angela Merkel, cancelarul, este responsabilă deoarece a deschis graniţele împotriva legii germane, împotriva Constituţiei, a încălcat Constituţia. Cred că mulţi dintre americanii care au votat cu Trump sunt de partea noastră şi ne susţin când luptăm împotriva islamizării ţării”.

Luni seară, un camion a spulberat zeci de oameni pe o distanţă de aproape 80 de metri, a dărâmat căsuţe şi pomi de Crăciun. Bărbatul aflat la volan nu a avut nicio secundă intenţia să frâneze. Din contră... pe măsură ce înainta mărea viteza.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri