"Bild", obligat să îşi ceară scuze pentru o ştire falsă

Data publicării:
Dwindling Newspaper Sales Echo Through Economy

Campania împotriva difuzării ştirilor false are un prim efect important în Germania. Tabloidul Bild a fost obligat să îşi ceară scuze pentru o ştire publicată care s-a dovedit a fi falsă. Cotidianul cu cel mai mare tiraj din Germania a scris că un grup de 50 de arabi a agresat o femeie la Frankfurt, în noaptea de Anul Nou. Investigaţia demarată de Poliţie nu a confirmat însă informaţia.

Acuzaţiile au amintit de atacurile de la Koln, de la Revelionul de anul trecut, câd sute de femei au fost jefuite şi agresate sexual la petrecerea de stradă din oraş, de grupuri de migranţi şi solicitanţi de azil.

O purtătoare de cuvânt a Parchetului din Frankfurt, Nadja Niesen, a declarat joi că autorităţile au deschis o anchetă preliminară vizând două persoane suspectate de inventarea unei infracţiuni.

Într-un material din 6 februarie, Bild, cel mai citit cotidian din Germania, l-a citat pe Jan Mai, proprietarul unei cafenele din centrul Frankfurt, care a spus că 50 de “bărbaţi ce păreau de origine arabă” au agresat femei pe 31 decembrie. De asemenea, publicaţia citează o femeie identificată drept Irina A., în vârstă de 27 de ani, care a spus că se numără printre victime.

Ştirea Bild a fost preluată şi de alte publicaţii şi distribuită pe reţelele de socializare.

Aproximativ o săptămână mai târziu, după ce poliţia din Frankfurt şi o parte din presă şi-au exprimat îndoiala în legătură cu faptele prezentate, Bild a admis că atacurile descrise “nu au avut loc” şi a scos articolul de pe platformele sale digitale.

“Echipa editorială a Bild îşi cere scuze cu empatie pentru acest material neadevărat şi pentru acuzaţiile ridicate în privinţa celor vizaţi”, a afirmat cotidianul într-o notă publicată online citat de News.ro. “Acest material nu reflectă, din niciun punct de vedere, standardele jurnalistice ale Bild”, se adaugă în nota de scuze.

Bild, care este tipărit în 2,5 milioane de exemplare pe zi, dă adesea tonul discuţiilor politice din Germania, iar decizia procurorilor de a deschide o anchetă reflectă îngrijorări mai ample privind ştirile false şi propaganda antiimigranţi şi antieuropeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri