BREXIT | Donald Tusk: Deja ne e dor de voi

Data publicării:
Merkel And Tusk Meet As Ukraine Tensions Rise
Foto: Gulliver/GettyImages

„Deja ne este dor de voi!”. Așa și-a încheiat președintele Consiliului European, Donald Tusk, discursul în care a anunțat că a primit oficial scrisoarea premierului britanic prin care se declanșa oficial Brexitul. Liderul UE a atras atenția că a fost declanșat un proces de pe urma căruia nicio parte nu va avea de câștigat. 

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, s-a declarat întristat de faptul că Marea Britanie a decis până la urmă să părăsească Uniunea Europeană. 

„Marea Britanie ar fi trebuit să rămână în Uniunea Europeană. Nu există niciun motiv pentru a ne preface că aceasta este o zi fericită, nici la Bruxelles, nici la Londra. În definitiv, aproape toţi europenii, inclusiv aproape jumătate dintre alegătorii britanici, şi-ar dori să rămânem împreună, nu să ne îndepărtăm”, a spus liderul UE.

Tusk a afirmat, însă, că Brexit are şi un aspect pozitiv: faptul că a unificat comunitatea celor 27 de state care rămân în blocul comunitar.

„Am încredere completă în acest lucru, mai ales după Declaraţia de la Roma, şi pot spune că vom rămâne hotărâţi şi uniţi şi în viitor”, a adăugat Donald Tusk. 

Președintele Consiliului European a atras atenția că  „deocamdată, nimic nu s-a schimbat” şi că, până la ieşirea Londrei din UE, „legile europene se aplică Marii Britanii şi în Marea Britanie”.

„Obiectivul nostru este clar: să minimalizăm costul pentru cetăţenii UE, pentru afaceri şi pentru statele membre”, a adăugat Tusk. 

Liderul Consiliului European a anunţat că vineri va prezenta liniile de negociere ce urmează să fie adoptate de şefii de stat şi de Guvern UE la summitul din 29 aprilie.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri