BREXIT | Soarta Uniunii Europene, în mâinile britanicilor

Data publicării:
brexit ultima zi getty

O parte din Marea Britanie vrea să anuleze ,,căsătoria” cu Bruxelles-ul. Electoratul va decide însă dacă se va muta din casa Uniunii Europeane, din motive de neînţelegeri ireconciliabile. Cum referendumul are doar două opțiuni - Da sau Nu - tot atâtea vor fi și urmările. Fie britanicii aleg să rămână în UE, fie decid să-și scoată țara din blocul comunitar. Premierul David Cameron a militat prin toate mijloacele pentru viitorul european al țării sale și a atacat un subiect sensibil pentru britanici, o sursă constantă de nemulţumire.

Alexandra Albu, jurnalist Digi24: „În luna februarie a acestui an, Marea Britanie a negociat un acord cu Uniunea Europeană care i-ar da posibilitatea, dacă britanicii decid să rămână în spaţiul comunitar, să limiteze accesul celorlalţi cetăţeni europeni la sistemul său de ajutoare sociale.”

O decizie care ar putea însă avea urmări nedorite pentru guvernul de la Londra.

Monica Macovei, europarlamentar: „Acele clauze convenite de Marea Bitanie cu Consiliul privind între altele posibilitatea reducerii ajutoarelor sociale atunci când sunt presiuni, acest acord trebuie ratificat de toate statele membre. Încă nu a fost ratificat. Dar dacă afectează libera circulaţie a persoanelor, bunurilor şi serviciilor, garantate de tratat şi sunt miezul UE sigur că poate fi atacat la Curtea Europeană de Justiţie.”

Renate Weber, europarlamentar: „Trebuie să numim de-a dreptul aceste măsuri propuse de UK ca măsuri discriminatorii. Legislaţia europeană se aplică în mod egal tuturor cetăţenilor. Eu sunt sigură că o astfel de formulă ar fi declarată oricând discriminatorie şi inacceptabilă de către Curtea Europeană de Justiţie.”

Așa-numitul mecanism de salvgardare, prin care este restricționat accesul la anumite ajutoare sociale, poate fi invocat pentru o perioadă de șapte ani. În acest timp, doar europenii care abia se angajează în Marea Britanie vor fi privați de beneficii. Restricțiile individuale vor dura patru ani.

O altă măsură care va avea impact direct și asupra românilor este indexarea alocațiilor pentru copiii lăsați în țara de origine. Mai exact părinţii care vor solicita, după eventuala aplicare a noului acord, alocații pentru copiii rămași acasă le vor primi la o valoare raportată la nivelul de trai din România și nu în cuantumul standard din Marea Britanie. Măsura ar putea fi aplicată pentru toți cei care beneficiază de acest ajutor după 2020.

Incertitudinea este mult mai mare în cazul unui vot pentru Brexit și nu doar pentru britanici, ci și pentru restul europenilor.

David Cameron, premierul Marii Britanii: „Va fi un uriaş salt spre necunoscut. Cu agresiunea lui Putin la est şi extremismul islamic în sud, nu cred că este momentul unei dezbinări a Occidentului.”

Mulți se tem că ieșirea Marii Britanii va da tonul cântecului de lebădă al Uniunii Europene. Deja sunt tot mai mulţi europeni care se îndoiesc de utilitatea rămânerii în clubul celor 28. 58% dintre italieni, 55% dintre francezi şi 43% dintre suedezi cred că ţările lor ar trebui să organizeze referendumuri ca în Marea Britanie, arată un sondaj realizat în această primăvară.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene: „Dacă Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, va declanşa o perioadă de incertitudini majore. Atât pentru Marea Britanie cât şi pentru Uniunea Europeană, dar şi la nivel global, această perspectivă trebuie evitată. Ne confruntăm cu destule crize, nu e nevoie să mai adăugăm una.”

Intrat abia recent în polemica internaţională a referendumului britanic, Vladimir Putin a fost cât se poate de critic cu decizia Londrei de a organiza acest vot pentru că pune Uniunea Europeană într-o postură vulnerabilă.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: „Desigur, Rusia vrea să negocieze cu o Europă puternică, pentru că a purta un dialog cu un partener slab nu merită efortul. Putem presupune că cineva într-un fel sau altul va exercita presiuni asupra ţărilor membre şi toate acordurile şi planurile de cooperare se vor face praf. Un partener puternic nu ar permite să i se întâmple aşa ceva.”

Până să se cutremure arhitectura comunitară, Brexitul ar putea însemna sfârşitul carierei politice pentru David Cameron. Dacă nu-şi va da demisia de bunăvoie, jurnaliştii britanici anticipează că va fi înlocuit de partidul Conservator. Va fi păstrat în funcție doar ca să anunțe la Bruxelles decizia electoratului și să invoce articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care dă posibilitatea unui stat membru să iasă din Uniune.

Teoretic, procesul de desprindere și negociere a viitoarelor relații cu UE durează doi ani. Practic, fiind o premieră, nimeni nu poate anticipa timpul necesar unei ieșiri din Uniunea Europeană.

Sanda Nicola va fi ghidul dumneavostra în culisele unui eveniment de proportți istorice. Referendumul de mâine, din Marea Britanie poate fi cu adevârat sfârșitul Uniunii Europene, sfârșitul unei lumi in care noi românii ne-am dorit atât de mult să trăim. De aceea vom acoperi subiectul pe larg aici la Digi24. Din 20 până pe 25 iunie, urmăriți-ne, așadar, în reportaje și transmisiuni directe de la Londra!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri