VIDEO. Catalonia și-a proclamat independența, Madridul adoptă primele măsuri de contracarare

Data actualizării: Data publicării:
proteste catalonia
FOTO: Guliver/Getty Images

Parlamentul de la Barcelona a votat, vineri, o declarație prin care declară independența regiunii Catalonia față de Spania. Decizia a fost luată cu 70 de voturi pentru, 10 împotrivă și două abțineri. Deputații catalani care se împotrivesc independenței au ieșit din sală și nu au participat la vot. Replica Madridului a sosit în scurt timp: se va aplica articolul 155 din Constituție, care prevede de facto o preluare a controlului central asupra regiunii care deocamdată se bucura de autonomie.

Pivotal Day For Catalan Independence As Crisis Comes To A Head
FOTO: Guliver/Getty Images

ACTUALIZARE 23:15 - Sute de persoane care se opun independenţei Cataloniei au mărşăluit vineri seara, în centrul Barcelonei, agitând steaguri spaniole.

Premierul Mariano Rajoy a destituit Guvernul regional, a dizolvat Parlamentul catalan şi a convocat alegeri pe 21 decembrie, la doar câteva ore după ce Legislativul regional a declarat independenţa Cataloniei.

Miquel Iceta, liderul Partidului Socialist Catalan (PSC), a salutat anunţarea alegerilor anticipate. „În cea mai tristă zi, din cauza unei decizii greşite şi iresponsabile, vedem o rază de lumină”, a scris el într-un mesaj postat pe Twitter, referindu-se la măsurile anunţate de premierul conservator.

Citiţi şi:  Independența Cataloniei. Agonie și extaz – reacțiile străzii

ACTUZALIZARE 21.40. Premierul spaniol a anunțat alegeri anticipate în regiune pe 21 decembrie, asta după ce l-a demis pe liderul catalan, Carles Puigdemont, pe adjunctul acestuia și pe întreg guvernul catalan. De asemenea, l-a demis și pe șeful poliției regionale. Asta înseamnă că la nivel de securitate locală în Catalonia, responsabilitatea va reveni forțelor naționale de la Madrid. 

Citiți și: Ce s-a întâmplat în 1934, când Catalonia s-a autoproclamat republică

ACTUALIZARE 18:35 Procuratura Generală spaniolă îi va acuza de „rebeliune” pe cei care se fac vinovaţi de declararea independenţei Cataloniei, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al instituţiei.

ACTUALIZARE 18:25 Prima declarație a lui Carles Puigdemont: „Astăzi, Parlamentul, Parlamentul ţării noastre, un parlament legitim, un parlament rezultat din alegerile din 2015, a făcut un pas uriaş”.

Citiți și:  Reacția SUA după ce Catalonia și-a declarat independența

ACTUALIZARE 17:40 Drapelul Spaniei a fost dat jos de pe Parlamentul catalan.

În acest timp, la Madrid, va avea loc în circa 20 de minute o primă reuniune de urgență a Guvernului, care va fi urmată la ora 19:00 de o alte reuniune - extraordinară - a Executivului.

ACTUALIZARE 17:10 Senatul Spaniei a votat aplicarea articolului 155 din Constituție.  Parlamentul spaniol îl autorizează pe premierul Rajoy să preia controlul asupra Cataloniei.

Articolul respectiv permite statului central să preia controlul asupra unei comunităţi autonome dacă nu-şi respectă obligaţiile impuse de Constituţie sau alte legi.

Majoritatea senatorilor (214 voturi „pentru” față de 47 „împotrivă”) i-au acordat astfel premierului spaniol Mariano Rajoy puterea să aplice măsuri fără precedent, inclusiv destituirea preşedintelui separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont, şi a cabinetului acestuia.

Senatul spaniol îl autorizează totodată pe Rajoy să plaseze sub tutelă Parlamentul catalan.

Este de așteptat ca Rajoy să convoace guvernul spaniol pentru a adopta primele măsuri de administrare directă a Cataloniei. Printre aceste măsuri ar putea fi incluse destituirea executivului catalan și asumarea supravegherii directe a forțelor de poliție catalane.

Independența declarată anterior unilateral de Catalonia intervine la aproape o lună de la controversatul referendum pe această temă desfășurat la 1 octombrie. La scrutin au participat numai 43 la sută dintre alegătorii Cataloniei. Detalii aici.

ACTUALIZARE 16:50 O primă reacție din partea Madridului vine de la premierul Mariano Rajoy. „Fac un apel la calm din partea tuturor spaniolilor. Statul de drept va restaura legalitatea în Catalonia”, a scris Mariano Rajoy pe Twitter.  Premierul a convocat o ședință de guvern pentru ora 20:00, ora României.

Se instituie Republica Catalană ca stat independent, suveran, democratic şi social. Dispunem intrarea în vigoare a legii de tranziţie juridică şi intemeierea republicii”, se arată în declarația citită în urma votului din Parlamentul catalan. Decizia Parlamentului a fost întâmpinată cu bucurie și șampanie în piața din fața Legislativului catalan, unde oamenii deja se adunaseră încă de dimineață în așteptarea evenimentului.

Liderul catalan Carles Puigdemont și ceilalți membri ai guvernului regional au luat parte la vot, în timp ce parlamentarii din Partidul Socialist, Partidul Popular și Ciudadanos au părăsit sala de ședințe înaintea votului în semn de protest, lăsând să se pronunțe doar parlamentarii din formațiunile Junts pel Si (Uniți pentru Da), CUP — partidul de extremă stânga aliat al lui liderului catalan Carles Puigdemont — și Catalunya Si Que Es Pot (asociat cu Podemos).

Este o evoluția fără precedent în istoria Spaniei, prin urmare nu este foarte clar care vor fi pașii ulteriori. Este de văzut care dintre măsuri - independența proclamată de Catalonia sau decizia de suspendare a autonomiei care este de așteptat să fie adoptată de Senatul de la Madrid - va avea greutate mai mare. În mod normal, decizia Parlamentului Spaniei ar trebuie să prevaleze, însă liderii catalani par deciși să meargă până la capăt cu demersul vizând obținerea independenței.

În textul rezoluției adoptate de Parlamentul catalan este prevăzută o perioadă de tranziție și sunt schițați pașii de urmat de acum înainte.

Astfel, funcționarii care până acum erau în subordinea directă a Madridului vor face trecerea către subordinea autorităților catalane, se va institui o republică, iar responsabilii din Parlament vor trebui să găsească acele tratate internaționale din care Catalonia poate să facă parte ca stat de sine stătător. 

Dacă se ajunge într-adevăr la secesiune, la ruperea completă de Spania, Catalonia iese automat și din Uniunea Europeană, și din spațiul Schengen, și din zona euro, motiv pentru care trebuie instituite granițe, un sistem de asigurări sociale și un fisc propriu. Toate aceste măsuri sunt pomenite în rezoluție.

Citiți și:  Precedente de declaraţii de independenţă în Europa

Rezoluţia îndeamnă la lansarea unui proces de independenţă care include redactarea unor noi legi şi deschiderea unor negocieri „pe picior de egalitate” cu autorităţile spaniole în vederea stabilirii unei cooperări.

La rândul lor, autoritățile spaniole, dacă votul din Senat va fi în favoarea ridicării autonomiei catalane, este de așteptat să preia controlul instituțiilor din Catalonia, să trimită Garda Civilă, să intervină și să preia practic cu forța controlul instituțiilor catalane.

Nicio ţară nu şi-a exprimat susţinerea faţă de efortul secesionist catalan.

Comisia Europeană a anunțat că nu are niciun nou comentariu de făcut cu privire la Catalonia, după ce parlamentul regional catalan a declarat vineri independența de Spania.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri