VIDEO. Caz șocant: Româncă sechestrată și torturată 10 ani în Italia

Data actualizării: Data publicării:
romanca sechestrata italia

O româncă şi cei doi copii ai ei au fost salvaţi de carabinieri după ce a stat timp de zece ani sechestrată într-o localitate din Calabria, sudul Italiei.  Din 2007 până astăzi, românca, acum în vârstă de 29 de ani, a fost ţinută captivă într-o cameră subterană, legată de pat şi abuzată sexual de nenumărate ori. Un coşmar care întrece până şi imaginaţia unui scenarist de filme de groază, scrie presa italiană.

Totul a început în 2007, când românca a ajuns în Lamezia să lucreze la o familie de italieni ca îngrijitoare. După moartea bătrânei, însă, fiul acesteia a pus la cale un plan de groază, în care violenţele şi abuzurile asupra româncei erau la ordinea zilei. În urma abuzurilor sexuale s-au născut cei doi copii, care au fost obligaţi să trăiască în aceleaşi condiţii ca mama lor: într-o pivniţă, în spatele unei uşi legate cu lanţuri, fără apă, curent, servicii de igienă, printre şobolani şi şoareci şi cu nişte cartoane pe post de pat.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Starea în care se afla băiatul mai mare (murdar, cu haine rupte), aflat în maşină cu italianul în vârstă de 50 de ani, au fost cele care au atras atenţia unor poliţişti în timpul unui control de rutină. Aceștia au cerut să stea de vorbă cu mama băiatului. Ce au descoperit apoi le-a confirmat suspiciunile, dar i-a și șocat. Nu a fost nevoie de cercetări amănunţite ca să-şi dea seama că femeia era pur şi simplu o sclavă, care nu mai realiza ce i se întâmplă după atâţia ani de tortură. Nu mai făcuse baie de un an, iar rănile de pe corp, cusute cu aţă pescărească i-au cutremurat până şi pe oamenii legii.

Legată de pat şi de multe ori chiar de faţă cu cei doi copii, românca a trecut prin chinuri groaznice. De multe ori, copilul mai mare era chiar obligat să participe la ritualurile de tortură aplicate mamei lui.

Ea şi cei doi copii au fost imediat mutaţi într-o altă casă, iar bărbatul - cu antecedente penale pentru abuzuri sexuale - a fost reținut miercuri dimineaţă şi aşteaptă din spatele gratiilor decizia judecătorilor.

Lamezia, acolo unde s-au petrecut aceste fapte oribile, este oraşul italian în care Primăria a fost „desfiinţată” din cauza mafiei. În cinci orașe din Calabria, printre care şi Lamezia (unde se află şi singurul aeroport internaţional al regiunii), administratorii primăriilor au fost concediaţi pentru că ar fi favorizat mafioţii şi ar fi fost corupţi. S-a întâmplat chiar miercuri seară.

Cazul româncei sechestrate este comentat intens și în Italia. Dincolo de grozăvie rămâne întrebarea cum a fost posibil să nu îi reclame nimeni dispariţia. Nimeni nu i-a sărit în ajutor, nici ei, nici celor doi copii, deşi cel mare se pare că mergea la şcoală. „Şcoala ştia de situaţia copiilor? A semnalat cuiva? Primăria şi serviciile sociale ştiau? Au făcut ceva? Vecinii, cunoscuţii, ştiau? Au făcut ceva? În ce fel de societate trăim? Vorbim tot timpul de drepturile minorilor, dacă îi agresează cineva pe copiii noştri... Copiii altora nu sunt şi copiii noştri?”, se întreabă sociologul  Antonio Marziale.

Citiți și:  Întrebări fără răspuns în cazul femeii torturate 10 ani în Italia. Reacţia familiei după ce a fost găsită

Ce au făcut autoritățile române după dezvăluirea acestui caz

Consulatul General al României la Bari s-a autosesizat cu privire la cazul româncei sechestrate și a întreprins, de urgență, demersuri pe lângă autoritățile competente italiene, în vederea obținerii unor informații oficiale privind identitatea și situația victimelor, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE) într-un comunicat.

Ulterior, MAE a informat că femeia va beneficia de un pașaport temporar. Ea va rămâne însă în Italia până la finalizarea anchetei.  Deocamdată, românca, originară din Constanța, este internată, sub supraveghere, într-o unitate sanitară și beneficiază de asistență medicală și consiliere psihologică. MAE a mai anunțat că reprezentantul oficiului consular a facilitat contactul telefonic între tânără și membrii familiei din România. Copiii ei se află într-un centru de asistenţă socială.

Ce spun asociațiile românilor din Italia

La rândul lor, asociaţiile românilor din Italia avertizează că femeile care nu insistă să aibă contract de muncă, pentru a fi luate în evidenţa autorităţilor, ajung deseori sclave. 85 de românce plecate la muncă în Italia au fost abuzate în ultimul an şi jumătate conform datelor oficiale. Numărul ar putea fi însă mai mare pentru că multe cazuri sunt descoperite sau reclamate cu întârziere.

„În momentul în care această fată a ajuns acolo, cum a ajuns ea acolo, pentru că nu putea să găsească pe internet să se ducă să lucreze acolo. Cineva a îndrumat-o. Acel cineva care a îndrumat-o, care i-a dat acest loc de muncă, nu a anunţat după aceea dispariţia ei, familia nu a anunţat? Este intrigant, dar în acelaşi timp este dureros pentru că în secolul XXI ajungi să asculţi, să afli de un caz inuman, am putea să spunem”, a declarat la Digi24 Romuluis Popescu, președintele Asociației Românilor din Italia.

„Ce este cel mai grav este că aceste femei, când vin în Italia, acceptă orice. Nu ştie nimeni nimic de ele, se duc prin recomandarea altor prietene şi atunci se ajunge aici. Deci nu acceptă un contract legal, angajate şi protejate de statul italian, pentru că atunci când eşti angajat, eşti automat luat în evidenţa populaţiei şi ai anumite drepturi. Lucrează 24 de ore din 24, au liber sâmbăta, poate duminica. Sunt plătite cu 700 de euro şi pentru ce? Sunt multe românce care lucrează ca „badante" - asistente familiale - și sunt expuse la violenţe fizice, jigniri, salarii mici”, atrage atenția Liliana Solomon, președintele Asociației Maramureș din Torino.

Poliția italiană estima că până la 7.500 de femei, majoritatea românce, trăiesc în condiții de sclavie în ferme din sudul Italiei, mai ales în Ragusa, potrivit unei investigații a săptămânalului The Observer, din martie 2017. Potrivit unei organizații italiene pentru drepturile migranților, Proxyma Association, citată de The Observer,  mai mult de jumătate dintre româncele care lucrează în serele din sudul Peninsulei sunt obligate să întrețină relații sexuale cu angajatorii lor. Aproape toate lucrează în condiții de muncă forțată și exploatare severă.

Citiți și:  

Umilite, abuzate. Experiențele tragice ale româncelor exploatate în Italia

În perioada 2012 – 2015, 555 de persoane cu cetăţenia română au fost identificate drept victime ale traficului de persoane în Italia, potrivit unui raport al Biroului Naţiunilor Unite împotriva Drogurilor şi Criminalităţii (UNODC). Românii sunt primii în topul ţărilor de origine. În acest raport sunt incluse: traficul de persoane, sclavia, vânzarea şi comerţul cu sclavi şi intermedierea ilegală a exploatării prin muncă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri