Ce scrie presa internațională despre vizita lui Trump la Bruxelles

Data actualizării: Data publicării:
Leaders Meet For NATO Summit
BRUSSELS, BELGIUM - MAY 25: (middle row left) German Chancellor Angela Merkel, (front left to right) NATO Secretary General Jens Stoltenberg, US President Donald Trump, Prime Minister Theresa May and President of Turkey Recep Tayyip Erdogan, during the North Atlantic Treaty Organisation (NATO) summit on May 25, 2017 in Brussels, Belgium. (Photo by Stefan Rousseau - Pool/Getty Images)

Jurnaliști din toată lumea au fost ochii pe Donald Trump la Bruxelles. Președintele SUA nu a făcut o impresie foarte la primul summit NATO din mandatul său. Jurnaliștii au remarcat că liderul american nu a promis ferm sprijinul Statelor Unite în cazul unei agresiuni împotriva partenerilor europeni. Nici gestul grosolan prin care l-a dat la o parte pe premierul Muntenegrului, Dusko Markovici, pentru a ajunge în primul rând de lideri nu a trecut neobservat. 

„La întrunirea NATO, Donald Trump s-a băgat cu coatele înainte" - aşa a descris postul public belgian RTBF modul în care preşedintele american l-a dat la o parte pe Duşko Markovici, premierul din Muntenegru, ca să ajungă în faţă la poza de grup. Jurnaliştii belgieni au notat că totul s-a întâmplat sub privirea lui Viktor Orban, care s-a amuzat.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Trump versus Macron. Preşedintele francez pare să fi câştigat lupta strângerilor de mână"- a fost titlul articolului din The Guardian legat de prima întâlnire a lui Donald Trump cu Emmanuel Macron. Nu au trecut neobservate grimasele celor doi preşedinţi, care şi-au dat mâna cu putere şi nici faptul că liderul de la Casa Albă a cedat în faţa forţei omologului de la Elysee.

„Trump a avut un debut în forţă la Bruxelles", a titrat Politico. Jurnaliştii au scris că în discursul său, Donald Trump şi-a criticat aliaţii că nu plătesc suficient pentru apărare şi a dat de înţeles că statele NATO au datorii la Washington pentru protecţie. 

„23 dintre cele 28 de state membre încă nu plătesc ceea ce ar trebui să plătească pentru apărarea lor. Asta nu este corect pentru plătitorii de taxe din Statele Unite. Multe dintre aceste naţiuni datorează sume uriaşe de bani din anii trecuţi şi nu au plătit în anii trecuţi. În ultimii opt ani, Statele Unite au cheltuit pentru apărare mai mult decât toţi ceilalţi aliaţi la un loc. Dacă toţii aliaţii ar fi cheltuit anul trecut doar 2% din PIB pentru apărare, am fi avut 119 de miliarde de dolari pentru apărare noastră comună”, a spus liderul american. 

„El vrea totul şi vrea acum" a scris şi publicaţia germană Der Spiegel, cu referire la solicitările pe care le-a făcut Donald Trump aliaţilor. De asemenea, jurnaliștii germani au relatat că președintele american le-ar fi spus oficialilor europeni, în cadrul unor discuții private, că germanii sunt „răi” și că are de gând să oprească vânzarea mașinilor germane în SUA. 

Cotidianul Berliner Morgenpost debutul lui Donald Trump pe scena politică europeană titrând „Echilibristică la Bruxelles". Ziariştii au tras concluzia că vizita preşedintelui american la sediile UE şi NATO a arătat diferenţele de opinie de pe cele două maluri ale Atlanticului.

Citiți și: 

VIDEO | Trump, gest jignitor la summitul NATO

Trump, gest fără precedent în ultimii 70 de ani la summitul NATO

În primul discurs la NATO, Trump și-a criticat aliații

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri