Cel mai mare ziar de opoziție din Ungaria, închis. Jurnaliștii denunță un puci

Data actualizării: Data publicării:
chiosc ziare GettyImages-2050353

Cel mai mare ziar de opoziţie din Ungaria şi-a încetat activitatea. Reporterii de acolo cred că este răzbunarea guvernului pe care l-au tot criticat, mai ales că au fost păcăliţi să îşi strângă lucrurile: li s-a spus că se mută într-un sediu nou. Proprietarii spun însă că au închis pentru că nu mai aveau vânzare. Maghiarii nu par să creadă asta: au ieşit în stradă să acuze guvernul Orban de cenzură.

Principalul ziar de stânga de țară, Nepszabadsag, a publicat ultima ediție sâmbătă, când a scris că un ministru al Guvernului Orban a folosit un elicopter pentru a ajunge la o nuntă.

Săptămâna trecută, redacția publicației a fost anunțată că sediul ziarului va fi mutat în altă parte și să își împacheteze toate lucrurile. Sâmbătă, ziariștii au fost anunțați prin curier că activitatea publicației va fi suspendată până la luarea de noi decizii. Reacția ziarului a denunțat decizia drept un „puci” împotriva Nepszabadsag. 

Opinia publică a fost revoltată de această știre, pentru că Viktor Orban, prin diverși interpuși achiziționează presa de opoziție și o întoarce de partea sa, jurnaliștii sunt dați afară și înlocuiți cu oameni care susține guvernul Orban, a relatat reporterul Digi24, Balasz Barabas. 

Mii de persoane au protestat, sâmbătă, în fața Parlamentului ungar față de decizia de închidere a acestui ziar de opoziție. 

Aproape două mii de oameni au strigat în faţa Parlamentului de la Budapesta că libertatea presei este în pericol după închiderea celui mai mare ziar de opoziţie, Nepszabadsag. Multe voci spun că jurnalul nu mai apare din cauza criticilor pe care i le-a adus premierului Viktor Orban.

Andras Muranyi, redactor-şef Nepszabadsag: „În toată Europa este nevoie de un ziar precum acesta, în special în Ungaria”.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri