Celula teroristă de la Barcelona pregătea atacuri masive. Au fost găsite 120 de butelii cu butan

Data actualizării: Data publicării:
butelii gaz

Celula responsabilă de atacurile din Spania pregătea „unul sau mai multe atentate” cu bombă la Barcelona cu ajutorul a 120 de butelii cu butan. Acestea au fost descoperite într-o casă din orașul Alcanar, în care miercuri s-a produs o explozie, a declarat duminică poliția spaniolă, relatează Agerpres, care preia o informație a agenției France-Presse.

În această casă din Alcanar, distrusă de o explozie accidentală miercuri, „se pregăteau explozibilii pentru comiterea unuia sau mai multor atentate în orașul Barcelona”, a declarat șeful poliției catalane, Josep Lluis Trapero.

El a precizat că urme de TATP, „tipul de exploziv folosit de Daesh (ISIS)”, au fost de asemenea găsite în această locație.

Cele 120 de butelii au fost găsite în ruinele casei din Alcanar, iar căutările continuă, a mai spus Trapero. 

„Începem să vedem clar că acesta este locul unde erau pregătiți explozibilii pentru comiterea unuia sau mai multor atentate în orașul Barcelona”, a declarat șeful poliției catalane, Josep Lluis Trapero.

Potrivit anchetatorilor, explozia accidentală ar fi determinat celula să acționeze în grabă folosind vehicule pentru a comite atentatele de la Barcelona și apoi la Cambrils, la 120 km la sud.

Totodată, oficialul a afirmat că poliția catalană nu știe deocamdată dacă ultimul suspect căutat pentru atacurile din Spania se mai află încă în țară și nu a exclus posibilitatea ca acesta să fi trecut granița în Franța.

„Dacă am fi știut că este în Spania și unde anume, am fi mers după el. Nu știm unde este”, a spus Josep Lluis Trapero.

Duminică dimineața, controalele rutiere au fost intensificate, în special în provincia Girona, la granița cu Franța, potrivit unui purtător de cuvânt al poliției.

Șeful poliției catalane a declarat, de asemenea, că nu poate confirma cine este șoferul care a condus camioneta ce a intrat în mulțime joi seara pe bulevardul Las Ramblas din Barcelona, omorând 13 oameni.

Deși mai există un ultim suspect dat în urmărire, șeful departamentului de interne al Cataloniei, Joaquim Forn, a declarat că celula a fost „neutralizată”.

„Capacitatea de acțiune a acestei celule a fost neutralizată datorită activității poliției”, a declarat Joaquim Forn.

Bilanțul victimelor celor două atentate produse joi în Spania, la Barcelona și Cambrils, comise ambele cu vehicule care au intrat în plină viteză în mulțimi de oameni, este de 14 morți, a anunțat vineri direcția generală a Protecției civile din Catalonia. Numărul răniților este de peste 100, iar victimele, morți și răniți, sunt de 35 de naționalități.

O casă a explodat, miercuri seara, din cauza unei acumulări de gaze, în orașul Alcanar. Ulterior, s-a descoperit că aici era „sediul” celulei teroriste care pregătea atentatele.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri