Cod roşu de caniculă în mai multe ţări europene

Data publicării:
shutterstock_438834709

Din cauza căldurii excesive a fost declarată stare de alertă în mai multe țări din Europa. Temperaturile au urcat până la 40 de grade Celsius în mai multe regiuni din Italia şi Franţa. Autorităţile din alte state europene au decretat cod roşu de caniculă şi sfătuiesc populaţia să evite să iasă din case. De asemenea, românii care ajung în această perioadă în statele din Balcani trebuie să fie atenţi la prognoză: canicula le poate strica vacanţa.

Românii care vor să pelce în vacanţă în Muntenegru, Croaţia sau Bosnia şi Herţegovina trebuie să ştie că temperaturile vor sări de 40 de grade. Ministerul de Externe a emis atenţionări de călătorie pentru aceste ţări.

În Ungaria este cod roşu de caniculă, în două judeţe chiar de la graniţa cu România. La Budapesta, mercurul a trecut cu mult peste 30 de grade.

Suntem în plin centrul Budapestei, în piaţa Deak, unde temperatura este de 36 de grade Celsius. Primăria recomandă populaţiei să stea în case, preferabil cu aer condiţionat, dar cei care trebuie totşi să iasă în oraş încearcă să se răcorească în funcţie de posibilităţi”, relatează Balazs Barabas, corespondent Digi24 în Ungaria.

„Este cod roşu de caniculă şi în Italia, temperaturile vor depăşi 40 de grade în mai multe oraşe, oraşele mari vor fi cele mai afectate, spun meteorologii, de altfel Ministerul Sănătăţii din Italia a avertizat populaţia şi sfătuieşte pe toată lumea să evite activităţile din cursul zilei”, relatează Sergiu Balaban, corespondent Digi24 în Italia.

Nu mai puţin de 17 mari oraşe italiene sunt sub cod roşu de căldură iar situaţia s-ar putea prelungi până săptămâna viitoare.

Şi sudul Franţei este afectat de un val de căldură venit din deşertul Sahara. Ziua sunt peste 40 de grade la umbră, iar noaptea temperatura nu scade sub 30 de grade.

Arşiţa a pus stăpânire pe toată Europa Centrală, de la Marea Baltică la Marea Adriatică. Şi Polonia, Cehia, Austria, dar şi statele din Balcanii de Vest sunt sub cod portocoliu de căldură, cu temperaturi care vor ajunge la 38 de grade Celsius.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri